Στο επίκεντρο ο εκλογικός νόμος και στα Τρίκαλα

Οι ενστάσεις του δημάρχου Τρικκαίων

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος που προβλέπει μεταξύ των άλλων, την εκλογή δημάρχου με 43%, όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, πρόνοια για μείωση των δημοτικών συμβούλων, ενώ επανέρχεται και η πενταετής θητεία των δημάρχων.

Το θέμα απασχόλησε και την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων έπειτα από αίτημα που κατέθεσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ ζήτησαν την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο σε δήμους και περιφέρειες.

«Η κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες, με πρόσχημα την “κυβερνησιμότητα” στις περιφέρειες και στους δήμους, κατέθεσε νομοσχέδιο, με το οποίο θέλει να εφαρμόσει ένα προκλητικό και αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη, παντοδύναμη – με ένα ποσοστό 43%+1 ψήφο, να αναδεικνύεται περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα να παίρνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου, όταν για ένα εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό.

Επίσης διατηρεί τον εκβιαστικό β’ γύρο των εκλογών, θέτει αντιδημοκρατικά πλαφόν 3% για να καταφέρει ένας συνδυασμός να εκλέξει έδρα σο περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εδρών των συμβουλίων περιφερειών, δήμων και τοπικών κοινοτήτων, μάλιστα στις κάτω από 500 κατοίκους τα καταργεί τα συμβούλια και επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στα παράβολα υποψηφιοτήτων» ανέφερε στην εισήγηση του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικκαίων κ. Γιώργος Καΐκης.

Και πρόσθεσε με έμφαση: «Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, κατά τη γνώμη μας δεν είναι ξεκομμένη από τους γενικότερους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και ανατροπές που προωθούνται απ’ όλες τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια στο χώρο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης και από το νέο κύκλο τέτοιων αντιλαϊκών αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά και ενιαία οι ανάγκες και οι σχεδιασμοί των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε περιοχή και ταυτόχρονα να προωθηθούν ακόμα περισσότερο οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, η διεύρυνση της ανταπόδοσης, η εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών, κλπ».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Κρεμμύδας έκανε λόγο για επαγγελματίες πολιτικούς που δημιουργούνται μέσω του νέου εκλογικού νόμου, ενώ θεώρησε απαράδεκτο το 43% για την εκλογή νέου Δημάρχου, χαρακτηρίζοντας το ως αντιδημοκρατικό. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο και το όριο εισόδου 3%.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου προχώρησε σε μια ενημέρωση του σώματος για τις συζητήσεις που έχει γίνει έως τώρα με τους αρμόδιους φορείς, λέγοντας ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου επιχειρείται για να διορθώσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο.

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Τρικκαίων εξέφρασε τις ενστάσεις του για συγκεκριμένα σημεία του ν/σ, όπως η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, λέγοντας ότι είναι σε βάρος της δημοκρατίας και της εκπροσώπησης των πολιτών, το όριο των 500 κατοίκων κάτω από το οποίο εκλέγεται Εκπρόσωπος και όχι Συμβούλιο, το όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, η ενιαία λίστα υποψηφίων Κοινοτήτων, ίδια κάτω από όλα τα ψηφοδέλτια, ποσόστωση φύλων, τοπικά συμβούλια κ.ο.κ.

Καταλήγοντας να σημειωθεί ότι επί της ουσίας το σώμα δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση ή πρόταση , με τους Δημοτικούς Συμβούλους να καταθέτουν απλά τις απόψεις τους για τις αλλαγές.

Δυσαναπλήρωτο το κενό από την απώλεια της Γιούλας Κανούτα

Θλίψη για τον θάνατο 53 χρονου Τρικαλινού

Χειμερινός κολυμβητής κόβει την ανάσα..! (βίντεο)

Κώστας Σαμαράς: Ο διαβόητος ληστής συνεχίζει να δημιουργεί …περιπέτειες

Αρνητικά όλα τα rapid τεστ στα Τρίκαλα

Εντοπίστηκε ο “ποντικός” που ρήμαζε τα περίπτερα στα Τρίκαλα

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία