Σταθμός μέτρησης κλιματικής αλλαγής στο Περτούλι

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της καινοτομίας, της πρωτοπορίας και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας!

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της καινοτομίας, της πρωτοπορίας και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας!

Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η εγκατάσταση του σταθμού μέτρησης κλιματικής αλλαγής από το Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρόκειται για τον μοναδικό στο είδος του σταθμό στην Ελλάδα που έχει τοποθετηθεί σε τέτοιο οικοσύστημα.

Με αισθητήρες πολύ μεγάλης ακρίβειας, ο σταθμός παρέχει online μετρήσεις για τις ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου και την εισερχόμενη και εξερχόμενη ακτινοβολία, οι οποίες οδηγούν σε συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που το φαινόμενο του θερμοκηπίου επηρεάζει την κλιματική αλλαγή.

Μέσω του σταθμού δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο ICOS (Integrated Carbon Observation System), το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο όργανο στο πεδίο της παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής και των αερίων του θερμοκηπίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποκτώντας έτσι ένα σημαντικό εργαλείο παρατήρησης της κλιματικής αλλαγής στα δάση, αλλά και, μελλοντικά, της αντιμετώπισής της.

Με την εγκατάσταση του σταθμού μέτρησης κλιματικής αλλαγής το Πανεπιστήμιό μας συνεισφέρει τόσο στην έρευνα σε διεθνές επίπεδο όσο και στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ, Καθηγητή Ioannis Gitas, και τους συνεργάτες του.

Στην ίδια κατηγορία