Σάκης Παπαδόπουλος: Και τώρα αντεπίθεση

Παπαδόπουλος

Για την προοδευτική εναλλακτική λύση

Σάκης Παπαδόπουλος: Και τώρα αντεπίθεση! Η παρουσίαση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ του Προγράμματος που συνέταξε η ορισθείσα Ομάδα με συντονιστή τον Γιώργο Σταθάκη, δίνει μια σημαντική ώθηση στους σχεδιασμούς για τη τεκμηρίωση και ωρίμανση της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες Εκλογές.

Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί σε Προγραμματική Συνδιάσκεψη έγκρισης του Προγράμματος και παράλληλα θα συζητείται στον προσυνεδριακό διάλογο του Κόμματος, σε θεματικές εκδηλώσεις  και στις πολιτικές διεργασίες για τη συμμαχική  προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Και τώρα αντεπίθεση!

Είναι αντικειμενικά,  ένα καθοριστικό βήμα για την αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως ελκυστικού μαζικού – συμμετοχικού Κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς και για την αντεπίθεσή του με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα νικήσει τη ΝΔ στις επόμενες Εκλογές και θα σχηματίσει συμμαχική προοδευτική Κυβέρνηση.

Το Πρόγραμμα αναλύει διεξοδικά τη τριπλή παγκόσμια κρίση, τη παγκοσμιοποίηση και τις καπιταλιστικές ανισότητες, τις διαρκείς κρίσεις του νεοφιλελευθερισμού, τις πολιτικές προτεραιότητες της Αριστεράς… και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιλογές για :

 • την ποιοτική αναβάθμιση και ολοκλήρωση του ΕΣΥ
 • το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
 • τη ριζική αλλαγή στην Ευρώπη και την νέα δυναμική για μια ισχυρή, δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική Ευρώπη
 • το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία, με έμφαση στη προστασία των θέσεων και των σχέσεων εργασίας μέσα στην κρίση
 • το κοινωνικά αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος , ειδικά στις μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση και στο πεδίο της αλληλεγγύης
 • τη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τον ρόλο των ΜΜΕ, τον ριζικό μετασχηματισμό του κράτους  
 • τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους
 • τη κλιματική αλλαγή και τη Πράσινη Μετάβαση
 • το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα
 • τα ανθρώπινα και ψηφιακά δικαιώματα
 • τη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις    
 • τη ριζοσπαστική προοδευτική στροφή
 • τις διαχρονικές αξίες της Αριστεράς και την πολιτική τους έκφραση
 • τις επιβεβλημένες πολιτικές τομές και ρήξεις
 • το νέο μοντέλο διακυβέρνησης με έμφαση στην αξιοκρατία, τη δημοκρατία, τη συμμετοχή, την αποκέντρωση του κράτους

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διευκρίνισε ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία της  νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και την προοδευτική διακυβέρνηση.   

Με τα δεδομένα αυτά και εν μέσω απίθανων κυβερνητικών παλινωδιών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και μεγάλων καθυστερήσεων στον εμβολιασμό, οι πολιτικές διεργασίες θα γίνονται με πιο ξεκάθαρες τις προγραμματικές συμφωνίες και διαφωνίες των Κομμάτων που θα υποχρεωθούν να πάρουν σαφή θέση στο ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να καταθέτει κρίσιμα νομοσχέδια που κάνουν πιο ορατές τις προγραμματικές αποκλίσεις της από τις προοδευτικές θέσεις : αντιδραστικές αλλαγές στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – στις εισαγωγικές εξετάσεις – στη φύλαξη των Πανεπιστημίων – στις διαδηλώσεις – στη προστασία της 1ης κατοικίας, στα κόκκινα δάνεια, στον πτωχευτικό κώδικα…, συγκρουσιακά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης…

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ παρουσίασε το “ προοδευτικό σχέδιο» του Κόμματός της, με τους 4 άξονες  για το Ταμείο Ανάκαμψης και  ζήτησε τη διεξαγωγή στη Βουλή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

Στην επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής επισημαίνει ότι « η ανησυχία των πολιτών, αλλά και των ειδικών επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και ένα τρίτο κύμα πανδημίας εντείνεται, την ώρα που η Κυβέρνηση συνεχίζει δογματικά στην πολιτική του βλέποντας και κάνοντας…». 

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση αυτή θα έχει μια ακόμη ευκαιρία να παρουσιάσει στη Βουλή το σύνολο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τη τεράστια απήχηση που είχε η πρόταση για τις πατέντες στο Συμβούλιο της Ευρώπης – στον ΠΟΥ…, για να θεωρηθούν τα εμβόλια παγκόσμια δημόσια αγαθά.

Βρισκόμαστε λοιπόν στη φάση της προετοιμασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη διακυβέρνηση της χώρας στην επόμενη ιστορική περίοδο. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, έστειλε το μήνυμα σε όλες τις δυνάμεις του Κόμματος να εργαστούν συντεταγμένα σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους και :

«παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, να υλοποιήσουμε τη στρατηγική επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας παντού, να οργανώσουμε τη συμπόρευση προοδευτικών πολιτών και ρευμάτων ιδεών, με στόχους τη συγκροτημένη απάντηση στο πισωγύρισμα μιας αυταρχικής δεξιάς διακυβέρνησης και τη προώθηση της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης…».

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία