Σ. Παπαδόπουλος: Να μην βιαστούμε στην άρση του lockdown

Παπαδόπουλος

Ο αριθμός των εισαγωγών στα Νοσοκομεία παραμένει πολύ υψηλός

Η Κυβέρνηση άρχισε να συζητά τη σταδιακή άρση του lockdown ενόψει των Χριστουγεννιάτικων γιορτών αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κ. Σάκης Παπαδόπουλος.

Όμως, τα επιδημιολογικά δεδομένα του 2ου κύματος της πανδημίας συνεχίζουν να είναι απειλητικά. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει καθημερινά άνω των 2000.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα Νοσοκομεία παραμένει πολύ υψηλός. Εστίες υπερμετάδοσης συνεχίζουν να υπάρχουν. Οι διασωληνωμένοι και νοσηλευόμενοι ασθενείς εξαντλούν τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν παρά την αύξησή τους. Η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα βρίσκονται «στο κόκκινο». 

Τα δεδομένα

Τα δεδομένα αυτά ελέγχει η Επιστημονική Κοινότητα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, γιαυτό και έχει ιδιαίτερες επιφυλάξεις και για το άνοιγμα των Σχολείων. Ανησυχούν ιδιαίτερα για τις συνθήκες μετακίνησης  των γονέων και των μαθητών, καθώς και για την επιστροφή σε σχολικές αίθουσες που δεν έχουν βελτιώσει τις συνθήκες συνωστισμού.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά Όργανα αντιμετώπισης της πανδημίας, προτείνει τον προσανατολισμό της Κυβέρνησης σε σταδιακή άρση και διαφοροποιημένη λήψη μέτρων, ανάλογα με τις σαφείς επιδημιολογικές τεκμηριώσεις της υποχώρησης των απειλητικών δεδομένων. 

Σχολεία

Προφανώς τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν με διαφορετικές ταχύτητες. Μπορούν όμως να ανοίξουν με όλα τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης, τα μικρά καταστήματα, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, που τηρούν τους όρους πρόληψης των κρουσμάτων. Σημαντικός είναι ο ρόλος, για το σταδιακό άνοιγμα,  των αυστηρών ελέγχων που κάνουν τα αστυνομικά όργανα, με τρόπο που να προστατεύονται και οι ίδιοι οι αστυνομικοί. 

Σε κάθε περίπτωση. Η Κίνα κατόρθωσε να αναχαιτίσει τον εφιάλτη της πανδημίας, που ξεκίνησε απο τη Γιουνάν, με πάρα πολύ σκληρές, ελεγχόμενες και τηρούμενες απαγορεύσεις. Σήμερα διαπιστώνονται μόνον 6 εισαγόμενα κρούσματα και προετοιμασία για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές με μάσκες παντού. 

Απαγορεύσεις

Οι απαγορεύσεις που δεν έγιναν στην Ελλάδα στη διάρκεια του 2ου κύματος, λόγω εφησυχασμού και αβάσταχτης ελαφρότητας, πρέπει να συνεχιστούν και τώρα, με διαρκείς ελέγχους. Τα διαγνωστικά τέστ που θα συμβάλλουν και στις αποφάσεις χωροταξικής άρσης των μέτρων, πρέπει να είναι συνεχή, δωρεάν, δειγματοληπτικά αλλά και στοχευμένα.

Να μην βιαστούμε λοιπόν στην άρση του lockdown. Να έχουμε αποδείξεις θωράκισης του ΕΣΥ, καθώς γνωρίζουμε ότι είναι πιθανό και ένα 3ο κύμα πανδημίας στις αρχές του 2021 και ότι ο εμβολιασμός θα αργήσει να εξασφαλίσει δεδομένα ανοσίας.

Δείτε επίσης

Ο κοροναϊός «τελειώνει» Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Στην ίδια κατηγορία