S.O.S εκπέμπει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία του Ασπροποτάμου

ΟΧΙ στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Ασπροπόταμο

Το Δίκτυο Φορέων Πολιτών για την Προστασία του Ασπροποτάμου απευθύνει την παρούσα ανοιχτή επιστολή στην τοπική κοινωνίακαι κυρίως τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Πύλης και Μετεώρων για να θέσει στην προσοχή τους  μια δυσάρεστη εξέλιξη στο θέμα της εγκατάστασης αιολικών στα όρια των Δήμων τους.


Πιο συγκεκριμένα τις προηγούμενες εβδομάδες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)παραβλέποντας την διατυπωμένη ομόφωνη αντίθεση των ΔΣ των Δήμων Πύλης και Μετεώρων στο ενδεχόμενο εγκατάστασης αιολικών στα ορεινά τους, προχώρησε στη χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ενέργειας σε μια σειρά από έργα, μεταξύ των οποίων:

1. Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 21 MW στη θέση «ΤΡΙΓΙΑ», της ΔΕ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, του Δήμου ΜΕΤΕΩΡΩΝ, της εταιρείας με την επωνυμία «GREENFIELD WIND ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «GREENFIELD WIND».
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ: 5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ: 25 έτη (έως 16.02.2046)

2. Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 3 MW στη θέση «ΜΠΑΤΗΣ», των ΔΕ ΑΙΘΗΚΩΝ και ΚΛΕΙΝΟΒΟΥ, των Δήμων ΠΥΛΗΣ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ αντίστοιχα, της εταιρείας με την επωνυμία «HIGH VOLTAGE ENERGY ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «HIGH VOLTAGE ENERGY»
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ 1 , 0
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ: 25 έτη (έως 17.02.2046)

3. Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 3 MW στη θέση «ΨΗΛΩΜΑ», της ΔΕ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, του Δήμου ΜΕΤΕΩΡΩΝ, της εταιρείας με την επωνυμία «WIND ENERGY FACILITY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «WIND ENERGY FACILITY»
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ: 1
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ: 25 έτη (έως 17.02.2046)

4. Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 3 MW στη θέση «ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ», των ΔΕ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ και ΚΛΕΙΝΟΒΟΥ, του Δήμου ΜΕΤΕΩΡΩΝ, της εταιρείας με την επωνυμία «WIND ENERGY FACILITY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «WIND ENERGY FACILITY»
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ: 0 , 1
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ: 25 έτη (έως 17.02.2046)

5. Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 3 MW στη θέση «ΤΣΟΥΜΑ», των ΔΕ ΑΙΘΗΚΩΝ και ΚΛΕΙΝΟΒΟΥ, των Δήμων ΠΥΛΗΣ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ αντίστοιχα, της εταιρείας με την επωνυμία «WIND ENERGY FACILITY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «WIND ENERGY FACILITY»
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ: 1 , 0
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ: 25 έτη (έως 17.02.2046)

6. Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 3 MW στη θέση «ΠΛΑΓΙΑ», των ΔΕ ΑΙΘΗΚΩΝ και ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, των Δήμων ΠΥΛΗΣ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ αντίστοιχα, της εταιρείας με την επωνυμία «WIND ENERGY FACILITY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «WIND ENERGY FACILITY»
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ: 1 , 0
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ: 25 έτη (έως 17.02.2046)

Ο λόγος που αναφέρουμε αναλυτικά τα παραπάνω έργα,τα περισσότερα από τα οποία αφορούν εγκατάσταση μικρού αριθμού ανεμογεννητριών,είναι για να θέσουμε στην προσοχή όλων ότι με τις χορηγήσεις αυτές μπαίνει σε εφαρμογή μια ύπουλη από την πλευρά των εργολάβων τακτική. Κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους παραχώρησε το πρόσφατο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, οι εργολάβοι κατατμίζουν τα έργα σε μικρότερα (1-2 ανεμογεννήτριες ανά έργο) ώστε να μην υπόκεινται σε διαδικασία ενστάσεων και να περιορίζεται το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να τα εμποδίσουν. Η τακτική αυτή είναι ένας δούρειος ίππος προκειμένου οι εργολάβοι με πιο εύκολο και ανώδυνο τρόπο μειώνοντας τα περιθώρια νομικών κινήσεων και αντιδράσεωντων τοπικών κοινωνιών, να προχωρήσουν στην καταστροφή της περιοχής σταδιακά και αθροιστικά μέσα από μικρότερα έργα που ωστόσο θα προκαλέσουν την ίδια καταστροφή και θα ανοίξουν το δρόμο για επέκτασή τους στο μέλλον.

Οι πρόσφατες χορηγήσεις αδειών συνιστούν αδιαμφισβήτητα μια αρνητική εξέλιξη και ένα βήμα προς την πραγματοποίηση των καταστροφικών σχεδίων που απεργάζονται κάποιοι για τον ορεινό όγκο των Δήμων Μετεώρων και Πύλης,έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα αποφασίστηκαν ομόφωνα στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων για τους οποίους προορίζονται και παραβλέπουν την βούληση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τις νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες υποβαθμίζοντας το ρόλο των τοπικών αρχών.
Πρόκειται για μια ευθεία επίθεση στο δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους.

Κατόπιν αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης, αλλά και ως αντίδραση στην πλύση εγκεφάλου που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα υπέρ των αιολικών όσοι έχουν συμφέρον από την πραγματοποίηση αυτής της καταστροφής, το Δίκτυο Φορέων Πολιτών για την Προστασία του Ασπροποτάμου θα προχωρήσει σε εντατικοποίηση των ενεργειών του για ενημέρωση πολιτών και τοπικών φορέων προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού βήματα και ενέργειες αντίδρασης.

Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Πύλης και Μετεώρων να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις και να ενεργήσουν καταλλήλως καθώς και όλους τους πολίτες και μέλη του Δικτύου για την Προστασία του Ασπροποτάμου  να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ενημερώνουν το Δίκτυο  και τις για ενδεχόμενες κινήσεις των εργολάβων στην περιοχή.

Ταυτόχρονα ζητούμε από όλους τους πολίτες να δώσουν δύναμη στον αγώνα μας υπογράφοντας και κοινοποιώντας τoψήφισμα που έχουμε αναρτήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://chng.it/QTnTwzsR

Ας είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Ο πόλεμος για την σωτηρία του τόπου μας ξεκινά.

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Νεανικός γάμος στην πόλη μας με ψαλμωδίες

Αρκετοί Τρικαλινοί εμβολιάζονται στο Κ.Υ. Μουζακίου

Καιρός: Έρχεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ώρες

Δείτε που θα γίνουν rapid test στα Τρίκαλα όλη την τρέχουσα εβδομάδα

Φρίκη: Τρία αδέλφια στρατιωτικοί από τη Θεσσαλία βίαζαν και κακοποιούσαν επί τρία χρόνια τον 5χρονο γιο του ενός

Συναγερμός στα σχολεία των Τρικάλων

Χρυσομηλιά Τρικάλων: Ας γνωρίσουμε το Χωριό των Πολύτεκνων

Καλαμπάκα «βάφτισε» η NASA περιοχή στον πλανήτη Άρη !!

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα

Στην ίδια κατηγορία