Ρωτήσαμε τον Τρικαλινό χειρουργό ορθοπεδικό Απόστολο Λαγάρα για τον πόνο στον αυχένα

Ρωτήσαμε τον Τρικαλινό χειρουργό ορθοπεδικό Απόστολο Λαγάρα για τον πόνο στον αυχένα

Τι τον προκαλεί, διάγνωση, θεραπεία

Η αυχεναλγία είναι έντονος πόνος στην περιοχή του αυχένα και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ο οποίος διαφέρει σε διάρκεια (οξύς ή χρόνιος) και σε ένταση (ήπιος έως αφόρητος). Πάνω από το 30% των ανθρώπων ετησίως υφίσταται τουλάχιστον ένα επεισόδιο αυχεναλγίας, ενώ το 50% εξακολουθεί να βιώνει κάποιο βαθμό πόνου ή συχνές υποτροπές.

Το άλγος οφείλεται κυρίως σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις/σπονδυλοαρθρίτιδα (μηχανικός πόνος), σε πίεση κάποιου νεύρου (νευροπαθητικός πόνος) και σε πιο σοβαρές παθολογικές αιτίες, όπως η πίεση του νωτιαίου μυελού (μυελοπάθεια), η αστάθεια της αυχενικής μοίρας ή το νεόπλασμα. Βέβαια, επιβάλλεται να σημειωθεί ότι συγκεκριμένες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος μπορούν να εμφανίσουν την ίδια συμπτωματολογία.

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να συνοδεύεται από αιμωδίες και/ή ήπια μυϊκή αδυναμία στα άνω άκρα. Στην περίπτωση που τα παραπάνω εμφανίζονται και στα κάτω άκρα και συνδυάζονται με δυσκολία χρήσης των χεριών και δυσχέρεια βάδισης, χρειάζεται άμεση εκτίμηση για έλεγχο αυχενικής μυελοπάθειας .

Για την αξιολόγηση πέραν της κλινικής εξέτασης μπορεί να απαιτηθούν:

● Ακτινογραφίες

● Μαγνητική Τομογραφία ●

Ηλεκτρομυογράφημα

● Αιματολογικές εξετάσεις Ανάλογα με την αιτία οι παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή χειρουργικά.

Συντηρητικοί τρόποι:

● Αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), μυοχαλαρωτικά

● Κολλάρο

● Φυσιοθεραπεία

● Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Ο τρόπος και το είδος της χειρουργικής παρέμβασης εξαρτάται από την κλινική εικόνα και την παθολογική οντότητα.

Ο Απόστολος Λαγάρας είναι Χειρουργός Ορθοπαιδικός με εξειδίκευση στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης Ενηλίκων & Παίδων, στη Χειρουργική Μεγάλων Αρθρώσεων και Λοιμώξεων του Μυοσκελετικού και στη Διαχείριση Αθλητικών Κακώσεων.

Πονοκέφαλος: Όταν το άγχος σφυροκοπά το κεφάλι

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Στην ίδια κατηγορία