Προχωρά το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΥΑ Τρικάλων

φωτοβολταΙκό

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο

Προχωρά το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΥΑ Τρικάλων, με την δημοτική Αρχή Τρικκαίων, να είναι αποφασισμένη στην δημιουργία του. Αποφασισμένη να προχωρήσει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή του Διαλεχτού είναι η δημοτική Αρχή Τρικκαίων, παρά το γεγονός ότι η τοπική κοινότητα αποφάσισε να μην παραχωρήσει την έκταση που προορίζεται για το μεγαλεπήβολο αυτό έργο.

Ως γνωστόν, η ΔΕΑΥ Τρικάλων προσανατολίζεται στην δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 5,5 MW, σε δημοτικό ακίνητο της κτηματικής περιφέρειας της Τ.Κ. Διαλεκτού και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει περίπου 8.000.000 kwh, ώστε ν’ αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια. Στόχος είναι το έργο να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Χθες, το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων ήρθε ως θέμα προς συζήτηση η δωρεάν παραχώρηση δημοτικής έκτασης της Κοινότητας Διαλεκτού για την εγκατάσταση του σταθμού.

Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Τρικάλων κ. Χρήστος Αναστασίου το συμβούλιο της ΤΚ Διαλεκτού δεν έκανε δεκτό το αίτημα του Δήμου για παραχώρηση της έκτασης (με ψήφους 3-2) με το σκεπτικό ότι αποτελεί βοσκότοπο.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή, επειδή δε θα δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους και επίσης η ΔΕΥΑΤ δεν διαθέτει κατάλληλη έκταση για την υλοποίηση του έργου. Ο κ. Αναστασίου εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απόφαση του τοπικού συμβουλίου, δεδομένου ότι τα ανταποδοτικά οφέλη που θα ανακύψουν για τους κατοίκους με την υλοποίηση του έργου είναι πάρα πολλά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Κρεμμύδας υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η γνωμάτευση του τοπικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι είναι λάθος το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια τέτοια απόφαση.

Ο κ. Κρεμμύδας σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, αρκεί να μην επηρεαστεί ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας της περιοχής.«Ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, διότι από τη μια πλευρά υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια επένδυση, από την άλλη σκεφτόμαστε και τις ανάγκες των αγροτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Για αυτό θεωρώ σημαντική αυτή τη γνωμάτευση» πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο Δήμαρχο Τρικκαίων υπήρξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Καΐκη, λέγοντας ότι τα τοπικά συμβούλια οφείλουν να έχουν άποψη, ενώ στάθηκε και στην στρατηγική που ακολουθείται από την Ε.Ε. για τις ΑΠΕ.

«Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ, αλλά το θέμα είναι το εξής: Ενέργεια από ποιον και για ποιον;, διότι αν δε λυθεί αυτό δεν πρόκειται να εξαλειφτεί η ενεργειακή φτώχεια και η παρουσία επιχειρηματικών συμφερόντων δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι ήταν λάθος η απόφαση του συμβουλίου και δεν υπάρχει δέσμευση- η απόφαση ήταν γνωμοδοτική- και όφειλε να ακούσει την ΔΕΥΑΤ και την ανάγκη για να στραφεί στις ΑΠΕ.

«Θεωρώ ότι το έργο πρέπει να το ψηφίσουμε, διότι θα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτάρκεια της ΔΕΑΥΤ και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, διότι το πρόγραμμα λήγει» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία