Ποιος, ποιος, ποιος…ο Γιώργος ο Ματσός

Γιώργος Ματσός, μια εμβληματική φυσιογνωμία της Κρανιάς Ασπροποτάμου

Ήταν ο πρώτος, που πριν από 30 χρόνια τόλμησε να παραμείνει στην Κρανιά, όλο τον χρόνο, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες και τις καιρικές αντιξοότητες. Το γραφικό του μαγαζί αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν για τους Κρανιώτες που ανηφόριζαν και τον χειμώνα στο χωριό τους, ξέροντας πως θα βρουν μια ζεστή γωνιά να τους περιμένει.

Το τζάκι πάντα αναμμένο (δεκάδες τόνοι ξύλα κάθε χρόνο) και σε άμεση διάθεση τσίπουρο, κρασί, εκλεκτοί μεζέδες και ψητά στα κάρβουνα όλων των ειδών.

Μαγαζί και αφεντικό, παντός καιρού, 24 ώρες το 24ωρο.

Είναι ο “Πιονέρο” του Ασπροποτάμου αφού η παράτολμη κίνησή του βρήκε μιμητές και σταδιακά όλα τα βλαχοχώρια της περιοχής άρχισαν έστω αραιά να έχουν ανοιχτά μαγαζιά σχεδόν όλο τον χρόνο. Κάτι που έδωσε νέα πνοή στην περιοχή.

Μποέμ τύπος, φωνακλάς αλλά και έντονα συναισθηματικός διακρίνεται για την ευφυΐα του, την εξυπνάδα, το χιούμορ αλλά και τον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο εντέχνως παριστάνει πολλές φορές τον χαζό.

Συναισθηματικός όπως είπαμε και ιδιαίτερα ευαίσθητος δακρύζει κάθε φορά που φέρνει στο νου του τον αγαπημένο του αδελφό Βασίλη ( Μπίλλι) που έφυγε πρόωρα από την ζωή αφήνοντας φτωχότερη την Κρανιά.Στις εκλογές έχασε την προεδρία του χωρίου για 4 ψήφους αφού πολλοί δικοί του δεν μπόρεσαν να πάνε να ψηφίσουν. Τώρα όμως έχει ήδη μεγάλο ρεύμα και όλοι φίλοι και αντίπαλοι τον έχουν χρήσει φαβορί.

Παραδοσιακός τύπος που σέβεται τους κανόνες της σωστής οινοποσίας και δεν πίνει ποτέ πριν από το μεσημέρι στις 12:00. Μετά όμως αρέσκεται στα… κοκτέιλ αφού ξεκινάει με τσίπουρο, συνεχίζει με μπύρα και τελειώνει με κρασί.

Στην φιλοξενία δείχνει την αρχοντιά του. Το σπίτι του στο « εμπα »του χωρίου είναι πάντα ανοιχτό σε όλους.

Αδιάψευστός μάρτυρας η φωτογραφία όπου στο μπαλκόνι του σπιτιού στο τραπέζι με το καρό τραπεζομάντηλο στήθηκε το τσιμπούσι σε χρόνο μηδέν, με πρώτα πιάτα ροκφόρ, ελιές, σαλάμι αέρος, σαγανάκι και παγωμένη μπύρα. Άρχοντας ο Γιώργος!ΠΛΑΚΑΤΖΗΣ κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αφού από την μία του αρέσουν οι ωραίες πλάκες και από την άλλη ως πλακατζής στο κύριο επάγγελμα θεωρείται από τους καλύτερους.

Οι ατάκες του έχουν γράψει ιστορία. Όπως “Ο Ματσός τα ψήνει αλλιώς”, “Σε όποιον αρέσω”, “Πες μου πως είμαι χαζός, να σε παραδεχτώ”, “Πες μου πως δεν έχω μυαλό, να σου πω πως έχεις δίκιο”, “Εδώ πεθαίνουν βασιλιάδες και συ μου ζητάς να δουλέψω” κα.

Μακράν η καλύτερη φυσικά η απάντηση που έχει δώσει στην ερώτηση “Γιώργο γιατί δεν παντρεύτηκες” – “Γιατί απλά το ξέχασα”.

Φανατικός αεκτζής, αυθεντικός γλεντζές και ένας από τους καλύτερους ψήστες, λανσάρισε πρώτος την ψητή πατάτα με τυροκαυτερή ως μεζέ για το τσίπουρο.

Στην ταβέρνα του “Ο Μπέης” στην Κρανιά, έχουν γίνει ιστορικά γλέντια που κράτησαν από νωρίς το βράδυ μέχρι αργά το μεσημέρι της επόμενης.

Συμπέρασμα: Ο Γιώργος έχει κάνει πράξη τον στίχο του τραγουδιού που λέει ” Όπου Γιώργος και Μάλαμα” έστω και αν από τις πολλές ασχολίες… δυστυχώς γι’ αυτόν άλλα… ευτυχώς για την μέλλουσα συμβία του δεν πρόλαβε και… ξέχασε να παντρευτεί.

Την φετινή καλοκαιρινή περίοδο εμφανίζεται ιδιαίτερα ώριμος και φιλοσοφημένος και η ατάκα που λανσάρει, στηρίζεται στο υλικό και υπαρξιακό ερώτημα, τι είναι το χρήμα ; Την απάντηση δίνει αφοπλιστικά ο ίδιος « χαρτί, μπογιά και αριθμοί ». Τίποτα άλλο!!!!

Στην ίδια κατηγορία