Πιο ήπια η κατάσταση στα σχολεία των Τρικάλων

Με επιβεβαιωμένο ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα, ολοκληρώθηκε…

Με επιβεβαιωμένο ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα, ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων  στο ν. Τρικάλων.

Σύμφωνα με το υπουργείο τα τμήματα σε αναστολή λειτουργίας λόγω πολλαπλών κρουσμάτων είναι μόλις 2 σε πάνω από 80.000 σε όλη την Επικράτεια.

Σε κάθε περίπτωση η ακριβής αποτύπωση της διασποράς του κορονοϊού και ιδιαίτερα της παραλλαγής Όμικρον αναμένεται να καταγραφεί πιο ξεκάθαρα την επόμενη εβδομάδα.

Σε τοπικό επίπεδο, χθες η κατάσταση στα σχολεία ήταν σαφώς πιο ήπια, σε σχέση με την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας τους, καθώς επιβεβαιώθηκαν 31 κρούσματα στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 18 κρούσματα σε παιδιά γυμνάσιων και λυκείων, ενώ 5 εκπαιδευτικοί ήταν θετικοί.

Θυμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί που ήταν σε καραντίνα την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων, σε πανελλαδικό επίπεδο, ξεπέρασαν τους 6.800. Άλλοι 1.000 περίπου προστέθηκαν την Τρίτη 11 Ιανουαρίου. Οι 2.800 ήταν από τα self test που δηλώθηκαν μέχρι και την περασμένη Κυριακή για το άνοιγμα των σχολείων, οι 1000 δηλώθηκαν με το self test της Δευτέρας, ενώ οι υπόλοιποι 4.000 ήταν εκπαιδευτικοί που νόσησαν νωρίτερα και βρίσκονται ακόμη σε καραντίνα.

Την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων τα θετικά test μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν 15.547. Στο δεύτερο έλεγχο την Τρίτη 11 Ιανουαρίου ξεπέρασαν τα 9.600. Συνολικά δηλαδή μέχρι την Τρίτη, είχαμε πάνω από 25.000 κρούσματα μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είναι προφανές ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί γεωμετρικά τις επόμενες μέρες με τη λειτουργία των σχολείων στα οποία δεν έχουν παρθεί τα απαιτούμενα μέτρα.

Με τον τρίτο έλεγχο προστίθενται 6.364 θετικοί στον κορονοϊό μαθητές και εκπαιδευτικοί άρα η πρώτη εβδομάδα κλείνει με περίπου 32.000 κρούσματα.

Τι ισχύει

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να γίνει μετά την παρέλευση τουλάχιστον πέντε (5) ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Οι μαθητές/τριες και τα εμβολιασμένα ή με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου μέλη του προσωπικού εφόσον την έκτη μέρα ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) είναι αρνητικός.

β) Τα μη εμβολιασμένα ή χωρίς ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου μέλη του προσωπικού εφόσον την έκτη μέρα ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος (rapid test) είναι αρνητικός.

Στην ίδια κατηγορία