Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αγορά 80.000 δόσεων εμβολίου για τον καταρροϊκό πυρετό

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αγορά 80.000 δόσεων εμβολίου για τον καταρροϊκό πυρετό

Στεκόμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων, δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός

Στην προμήθεια 80.000 δόσεων εμβολίου για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε τις σχετικές συμβάσεις για την αγορά των εμβολίων που αναμένεται να συμβάλουν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, όπου αυτό απαιτηθεί.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τον καταρροϊκό πυρετό και να δράσουμε άμεσα σε περίπτωση που επανέλθει το νόσημα» δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός.

«Σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και παρά το αντίξοο δημοσιονομικό πλαίσιο και τις χρονοβόρες διαδικασίες για τη σύναψη των συμβάσεων καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του δυνατού, να εξασφαλίσουμε την αγορά 80.000 δόσεων εμβολίου για τον καταρροϊκό πυρετό και την αντιμετώπιση του νοσήματος» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Καταβολή αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό

Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων της Δ/νσης Κτην/κής, ο Καταρροϊκός Πυρετός, ο οποίος ενέσκηψε στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας από τον Αύγουστο του 2020 σε εκτροφές αιγοπροβάτων και βοοειδών αντιμετωπίστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. και το υφιστάμενο πρόγραμμα και με τη χρήση εντομοκτόνων (εντομοαπωθητικών) φαρμάκων από τους κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 1777/2020 η οποία περιλαμβάνει διατάξεις επιλέξιμων δαπανών που αφορούν την αποζημίωση κτηνοτρόφων για τη χρήση αυτών των φαρμάκων, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται, καλούνται οι κτηνοτρόφοι της Π.Ε. Λάρισας, των οποίων οι εγκαταστάσεις ευρίσκονται εντός των ζωνών ελέγχου της νόσου, εκεί όπου διαπιστώθηκαν από την Υπηρεσία μας ασθενή ζώα και χρησιμοποίησαν εντομοκτόνα (εντομοαπωθητικά) για την πρόληψη της ασθένειας στα ζώα τους, την περίοδο Αύγουστο έως Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, να προσκομίσουν στα κατά τόπους τμήματα κτηνιατρικής τα παρακάτω έγγραφα τεκμηρίωσης:

  1. Αίτηση (την οποία θα συμπληρώσουν στο Τμήμα Κτηνιατρικής της περιοχής τους).
  2. Μητρώο φαρμακευτικής αγωγής, στο οποίο να φαίνεται ο χρόνος χρήσης του εντομοαπωθητικού φαρμάκου και η ονομασία του σκευάσματος.
  3. Τιμολόγιο αγοράς (πρωτότυπο) του εντομοαπωθητικού φαρμάκου.
  4. Υπεύθυνη δήλωση για την τήρηση των προϋποθέσεων του ΚΑΝ. (ΕΕ) 702/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (την οποία θα συμπληρώσουν στο Τμήμα Κτηνιατρικής της περιοχής τους).
  5. Φωτοτυπία του βιβλιαρίου τραπέζης στο οποίο να φαίνεται ότι είναι ο πρώτος δικαιούχος.

Επισημαίνουμε ότι η αποζημίωση θα αφορά τη χρήση εντομοκτόνου (εντομοαπωθητικού) άπαξ και εντός του παραπάνω χρονικού διαστήματος. Τυχόν επανειλημμένες εφαρμογές εντομοαπωθητικού δεν εμπίπτουν στις αποζημιώσεις.

Η υποβολή των δικαιολογητικών είναι απαραίτητο να γίνει το δυνατόν συντομότερο, προκειμένου να καταρτιστούν οι κατάλογοι των δικαιούχων και να ζητηθεί έγκαιρα το συνολικό ποσό της πίστωσης από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Δείτε επίσης:

Ζώνες ελέγχου μετά τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στο ν. Τρικάλων

Μέτρα στον νομό Τρικάλων για τον καταρροϊκό πυρετό

Στην ίδια κατηγορία