Παρεμβάσεις στο Βυζαντινό Κάστρο των Τρικάλων

Σε μια σειρά παρεμβάσεων για την αποκατάσταση του Βυζαντινού Κάστρου…

Σε μια σειρά παρεμβάσεων για την αποκατάσταση του Βυζαντινού Κάστρου της πόλης αναμένεται να προχωρήσει η Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Σε αυτή τη φάση, οι παρεμβάσεις αφορούν στη διαχείριση της βλάστησης και στην κοπή 30 συνολικά δένδρων εσωτερικά και εξωτερικά των οχυρώσεων του κάστρου Τρικάλων.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων (2/11) στις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση «η βλάστηση των δένδρων έχει διαρκή και καταστροφικά αποτελέσματα στην κατάσταση του μνημείου, καθώς τα δέντρα με το ριζικό τους σύστημα προκαλούν προϊούσα βλάβη στα τείχη, με αποτέλεσμα όχι μόνο να δυσχεραίνεται το έργο της αποκατάστασης αλλά και να αποτελούν εμφανή απειλή για τη διατήρηση των τειχών του κάστρου.

Για την αποκατάσταση του κάστρου, απαιτείται ο καθαρισμός από τη χαμηλή βλάστηση περιμετρικά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες αποκατάστασης και ο οποίος έχει ξεκινήσει, καθώς και η κοπή ορισμένων δένδρων που φύονται επί των τειχών ή σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για συνολικά τριάντα (30) δένδρα, από τα οποία τα δέκα (10) βρίσκονται περιμετρικά των τειχών (εξωτερικά) και σε απόσταση έως δύο μέτρων από την τοιχοποιία του κάστρου, και τα υπόλοιπα είκοσι (20) δένδρα στην περιοχή του κάστρου εντός των τειχών, τα οποία φύονται είτε επί των οχυρώσεων είτε σε απόσταση μικρότερη των 2 μ. από αυτές».

Όπως τονίζεται «η επιλογή-προσήμανση των δένδρων πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δασαρχείου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων. Τα προϊόντα ξυλείας που θα προκύψουν προτείνουμε να διατεθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Στην ίδια κατηγορία