Οι «κουμπάρες»… εν μέσω πανδημίας

Οι «κουμπάρες»… εν μέσω πανδημίας

Γράφει ο κακός ο Λύκος

Τα όσα βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν γύρω μας όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας της covid-19, αρχικά και για λίγα δευτερόλεπτα μας προκαλούν γέλιο, ενώ αμέσως μετά μας «βυθίζουν» στα αβυσσώδη νερά του προβληματισμού και της αβεβαιότητας για το τί θα μας βρει αύριο.

Η κυβέρνηση καμώνεται πως παίρνει περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και οι πολίτες υποκρινόμαστε ότι τα εφαρμόζουμε. Μόνο με την εστίαση κλειστή και την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, πραγματικό lockdown–κακά τα ψέματα- δεν υφίσταται. Από τη μία η πολιτεία ανακοινώνει μέτρα «ακορντεόν», για τα οποία δεν μεριμνά όσο θα έπρεπε για τον έλεγχο της εφαρμογής τους και από την άλλη εμείς οι πολίτες εφευρίσκουμε τρόπους και τεχνικές παραβίασής τους.

Σα να έχουμε βαλθεί όλοι σ’ αυτή τη χώρα, κυβερνώντες και πολίτες, να συμμετάσχουμε σε ένα ιδιότυπο παιδικό παιχνίδι τις «Κουμπάρες» που παιζόταν παλαιότερα από τα μικρά παιδιά. Κι όλα αυτά, εν αναμονή ενός τρίτου κύματος και με το δρόμο της «Ελευθερίας» στρωμένο από τα εμβόλια να είναι πολύ μακρύς και κακοτράχαλος.

Καθημερινά μπαίνει στο «ζύγι» του δημόσιου διαλόγου η ατομική ευθύνη μαζί με την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης για να δούμε ποιό απ’ τα δύο είναι περισσότερο ελλιποβαρές στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως η ατομική ευθύνη «χάθηκε» από τότε που βγήκε βόλτα ο πρωθυπουργός για ατομική άσκηση στην Πάρνηθα ή από τότε που ο Άδωνις δημόσια είπε ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι για τη μάζα. Σίγουρα όμως κανένα μέτρο δε μπορεί να εφαρμοστεί αν ο κάθε πολίτης κάνει ό,τι του «καπνίσει» ή βρίσκει αφορμές για να το παραβιάσει. 

Υπάρχει μια φράση που αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα κι έχει μπει στο πάνθεο των ιστορικών ρήσεων: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια». Λέγεται ότι ο Καίσαρας την είπε όταν τον ρώτησαν γιατί χώρισε την τότε γυναίκα του την Πομπηία, θέλοντας μ’ αυτή του την απάντηση να δείξει πως είχε υποψίες ότι η σύζυγός του τον απατούσε. Η φράση χρησιμοποιείται καθημερινά σε διάφορες αντιπαραθέσεις στον πολιτικό διάλογο. Υπάρχουν όντως ορισμένες φορές στη ζωή που το δεύτερο, να φαίνεσαι τίμιος έχει μεγαλύτερη ίσως σημασία από το πρώτο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως, το να είσαι πραγματικά τίμιος είναι αξιακά ισχυρότερο και είναι η λύση σε πολλά προβλήματα. Διαφορετικά ας ανατρέξουμε όλοι μας στις μνήμες του πολύ παλιού παρελθόντος για να δούμε πως έπαιζαν τα μικρά κοριτσάκια τις «κουμπάρες» όταν ήταν μόνα τους στο σπίτι…


Οι «κουμπάρες»… εν μέσω πανδημίας

Τα γλέντια εν μέσω πανδημίας είναι για λίγους και «εκλεκτούς» (;)

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία