«Οι γυναίκες της Ευρώπης τραγουδούν: Η χώρα μου, οι ρίζες μου, η φωνή μου»

Aκούστηκε ο πρώτος χαιρετισμός μιας αλλιώτικης «Εurovision»

Από το ερευνητικό κέντρο – Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη Τρίκαλα ακούστηκε ο πρώτος χαιρετισμός μιας αλλιώτικης «Εurovision» που εκτυλίχθηκε διαδικτυακά, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών – πανευρωπαϊκός οργανισμός με 18 χώρες μέλη- που ιδρύθηκε το 1953 από γυναίκες της Ευρώπης με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Μία από τις επιτροπές εργασίας είναι και η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Πολιτισμού που το πεδίο της είναι να προωθήσει την έννοια του πολιτισμού και να εξετάσει τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, της πολιτιστικής ανταλλαγής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας μεταξύ των εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης γενικά, αλλά και πέραν αυτής.

Πρόεδρος αυτής είναι Ελληνίδα, η κ. Εύα Κουλουριώτη, η οποία είναι και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της EUW.

Αντίστοιχα επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών του Ελληνικού παραρτήματος, EUW -HELLAS, είναι η καταγώμενη από τα Τρίκαλα δημοσιογράφος και Σύμβουλος Επικοινωνίας, κ. Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά, η οποία και πρότεινε στην θεατρολόγο και τραγουδίστρια όπερας κ. Ειρήνη Παπαδημηρτίου , μέλος της EUW που ζει στα Τρίκαλα, να ανοίξει την πρωτότυπη αυτή διοργάνωση μέσα από το Μουσείο Τσιτσάνη , ενώ ένωσε τη φωνή της με την συμπαρουσιάστριά της σκηνοθέτις και ηθοποιός, Κυριακή Μήτσου από το Λονδίνο.

Η κ. Κουλουριώτη εξήγησε ότι πρωτοβουλίες σαν κι αυτή αφενός αναδεικνύουν το σεβασμό στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Γυναικών παρά τις δυσκολίες της εποχής μας και συνάμα ενώνουντα Ευρωπαϊκά Έθνη μέσω του πολιτισμού και των τραγουδιών τους. Επιπλέον δε, σκοπός είναι να ενθαρρύνει και να προωθήσει τη συμμετοχή και τη συμβολή των γυναικών σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Η κ. Μπακλαβά είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη φωνή είναι ένα πολύ σημαντικό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό εργαλείο για να εμπνεύσει, να επικοινωνήσει και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση. Γι ‘αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να αφιερώσουμε την πρώτη εκδήλωση σε γυναικείες φωνές σε όλη την Ευρώπη! Υποστηρίζουμε τον διαπολιτισμικό διάλογο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αναγνώριση των διαφορών και των κοινών αξιών.»

Η  χαρισματική και πολύ νεαρή στην ηλικία Μαρίνα Σάττι  επιλέχθηκε από την Ελληνική επιτροπή να εκπροσωπήσει τη δική μας «φωνή» που ενθουσίασε τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με τα παραδοσιακά τραγούδια που επέλεξε να ακουστούν «Η αγάπη, Κοντοπλεμένη Λεμονιά, Μάνα ήρτεν η Άνοιξη» μαζί με το πολυφωνικό γυναικείο συγκρότημα chores που η ίδια δημιούργησε.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι :

Doris Pack, Πρόεδρος των γυναικών του ΕΛΚ, πρόεδρος του γαλλο-γερμανικού ιδρύματος πολιτιστικής συνεργασίας, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εύα Κουλουριώτη, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού EUW και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της EUW

Margaret Hales, Πρόεδρος της EUW International

* Έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC). 

 Εδώ η παρουσίαση μέσα από το Μουσείο Τσιτσάνη

https://www.facebook.com/eirini.papadimitriou.75/videos/10223353705564225

Στην ίδια κατηγορία