Ο Μιχαλάκης στηρίζει τους Τρικαλινούς κτηνοτρόφους

Μιχαλάκης κτηνοτρόφοι

Σε συνέχεια της διαμαρτυρίας μας τον Σεπτέμβριο του 2018

Ο Μιχαλάκης στηρίζει τους Τρικαλινούς κτηνοτρόφους, σε συνέχεια της διαμαρτυρίας μας τον Σεπτέμβριο του 2018 προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία επισημαίναμε τις σοβαρές συνέπειες που θα προέκυπταν με  τον προτεινόμενο  νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών  που είχε τεθεί σε διαβούλευση, επανερχόμαστε για να σας γνωρίσουμε ότι  στον νομό Τρικάλων από το 2019 και μετά:

    -Κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος δεν θα ξαναπάρει εξισωτική αποζημίωση στις περιοχές που χαρακτηρίζονταν σαν μειονεκτικές τις τελευταίες δεκαετίες με σημαντικές απώλειες εισοδήματος για οικογένειες που συνεχίζουν να διαμένουν και να στηρίζουν τα χωριά τους.

   – Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν θα δικαιούνται να συμμετέχουν στα αναπτυξιακά προγράμματα LEADER και σε άλλα προγράμματα, χρηματοδοτήσεις, εισοδηματικές ενισχύσεις και ποσοστά ενισχύσεων καθόσον προέκυψαν  δραστικές αλλαγές σε όλο το φάσμα των επιδοτήσεων και των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης από το νέο χάρτη των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα.

Παρακαλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να προχωρήσουν σε επανακαθορισμό των κριτηρίων και να επαναφέρουν τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών στην πρότερη κατάσταση γιατί, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση αυτών των περιοχών σήμερα διαπιστώνεται ότι βρίσκονται σε χειρότερο οικονομικό επίπεδο  από ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρότι με τα νέα θεωρητικά κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο τις θεωρεί από το έτος 2019 αναπτυγμένες και τις εξαιρεί από το χάρτη. 

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζει τις παρεμβάσεις η Π.Ε. Τρικάλων σε όλο το Νομό, με δεκάδες έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αρκετά είναι και αυτά που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης για να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα με στόχο τη στήριξη των κτηνοτρόφων

Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες, υλοποιούνται παρεμβάσεις για την ασφαλή βατότητα σε κτηνοτροφικές μονάδες στα όρια του πρώην Δήμου Παλαιοκάστρου στον Δήμο Τρικκαίων.

Στις εργασίες παραβρέθηκε με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Υδάτινων Πόρων κ. Ντίνος Μπάρδας, που παρακολούθησε την εξέλιξη των εργασιών, τονίζοντας την μεγάλη βαρύτητα που δίνει η Π.Ε. Τρικάλων στην καλύτερη πρόσβαση αγροτών και κτηνοτρόφων στα χωράφια και τις μονάδες τους.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαλάκης υπογράμμισε: «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα για την τοπική και την εθνική οικονομία και η Π.Ε. Τρικάλων σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δημοπρατεί και εκτελεί έργα για την στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων.

Έργα που θα βελτιώσουν την πρόσβαση, που θα τους δώσουν εργαλεία για να μπορέσουν ανταποκριθούν στην δύσκολη καθημερινότητα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους, με συνεχείς παρεμβάσεις, με στοχευμένες κινήσεις, αρωγοί των προσπαθειών τους σε κάθε βήμα».

Δείτε επίσης

Έργα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων από την Π.Ε. Τρικάλων

Στην ίδια κατηγορία