Νίκος Καρδούλας: Ήρθε η ώρα για άρση του lockdown

Νίκος Καρδούλας: Ήρθε η ώρα για άρση του lockdown

Για τις 31 πράσινες περιοχές της χώρας

«Ήρθε η ώρα για άρση του lockdown στις εδώ και καιρό 31 πράσινες περιοχές της χώρας» προτείνει σε νέο του άρθρο ο Νίκος Καρδούλας

Τις τελευταίες 7 ημέρες, επιτέλους μετά από 9 εβδομάδες lockdown, μόνο 2 νομοί της χώρας βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), ενώ 8 νομοί βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί), 10 νομοί στο επίπεδο επιτήρησης (κίτρινο) και 31 νομοί στο επίπεδο ετοιμότητας (πράσινο).

Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνονται τα επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας των νομών της χώρας τις τελευταίες επτά ημέρες, από 2 μέχρι 8 Ιανουαρίου, βάσει των κριτηρίων του ποσοστού θετικότητας των τεστ και των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στο κόκκινο επίπεδο την τελευταία εβδομάδα βρίσκονται οι νομοί Βοιωτίας και Ροδόπης, στο πορτοκαλί οι νομοί Αργολίδας, Έβρου, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Λασιθίου και Λέσβου, στο κίτρινο επίπεδο οι νομοί Αττικής, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Φλώρινας και Χαλκιδικής, ενώ οι υπόλοιποι 31 νομοί βρίσκονται στο πράσινο επίπεδο.

Στο σύνολο της Ελλάδας ο μέσος όρος των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ήταν 579 και σε σχέση με την προ του lockdownεβδομάδα (31.10.2020 – 06.11.2020), όπου ο μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν 2.152, η μείωση των κρουσμάτων μετά από 63 ημέρες lockdown ήταν μόλις 73%.

Σε σχέση με τα επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας της προηγούμενης εβδομάδας:

•    Δέκα νομοί παρουσίασαν βελτίωση στο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κατεβαίνοντας επίπεδο, οι νομοί Έβρου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κιλκίς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Φλώρινας και Χίου.

•    Στους 6 νομούς Αργολίδας, Βοιωτίας, Καρδίτσας, Λασιθίου, Φθιώτιδας και Χαλκιδικής η κατάσταση έγινε χειρότερη και οι νομοί ανέβηκαν επίπεδο υγειονομικής ασφαλείας. Στο νομό Αργολίδας που τις προηγούμενες 3 εβδομάδες ήταν πράσινος, καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα αρκετά κρούσματα στις αγροτικές φυλακές Νέας Τίρυνθας και σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και δεν εμπνέει ανησυχία.

Πρόταση

Στις 31 περιοχές που απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα και οι οποίες ήταν πράσινες τις τελευταίες 2 έως 5 εβδομάδες, στο χρονικό διάστημα από 05.12.2020 έως 08.01.2021, προτείνεται η άρση του lockdown, με το μόνο περιορισμό την απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, μέχρι όλες οι περιοχές της χώρας να γίνουν πράσινες.

Εάν υπήρχε όντως αυξημένο φορτίο του ιού σε αυτές τις περιοχές, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, δεν θα είχαν εμφανισθεί κρούσματα όλο αυτό το χρονικό διάστημα;

Η μόνη λογική εξήγηση αν δεν αρθεί το lockdown στις παραπάνω 31 περιοχές, είναι η κατάσταση εκεί να είναι διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται επίσημα.

«Ήρθε η ώρα για άρση του lockdown στις εδώ και καιρό 31 πράσινες περιοχές της χώρας» επισημαίνει ο Νίκος Καρδούλας

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

Δείτε επίσης:

Πορτοκαλί μετά από καιρό Λάρισα, Μαγνησία και Καρδίτσα

Νίκος Καρδούλας: Οι ειδικοί και ο ΕΟΔΥ απέτυχαν

Τα προσωπικά εισοδήματα του 55% των Ελλήνων έχουν επηρεασθεί από την πανδημία

Κάτω από 500 κρούσματα πανελλαδικά στις 14 Δεκεμβρίου

Καρδούλας: Κάτω από 200 οι διασωληνωμένοι ασθενείς covid-19 στις 14 Δεκεμβρίου

Καρδούλας: Άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου με υψηλή ασφάλεια

Νίκος Καρδούλας: Πότε τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα;

«Πιο θανατηφόρος ο κορωνοϊός από τη γρίπη»

Στην ίδια κατηγορία