Νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων

Στόχος η βελτίωση των συνθηκών ζωή τους

Με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και η προστασία των αδέσποτων μέσα από τη συνεργασία κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων η Κυβέρνηση προωθεί νέο νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα ζώα και τα αδέσποτα.

Σημειωτέον ότι η σχετική αρμοδιότητα περνά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση» θα σχολιάσει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου Τρικκαίων κα. Γεωργία Κοτρώνη – Μπαλοδήμου, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι μεγάλο, αφού σχεδόν καθημερινά οι αρμόδιοι περισυλλέγουν σκυλιά που έχουν εγκαταλειφθεί, επειδή αδυνατούν να τα φροντίσουν, λόγω πανδημίας και δεν τα στειρώνουν, με αποτέλεσμα να μαζεύουν διαρκώς νεογέννητα από κουτές.

Όπως εξήγησε η κα. Κοτρώνη τα αιτήματα που καταφθάνουν καθημερινά στο 20.000 είναι πολλά – το 2020 άγγιξαν τα 459 με τη δημοτική Αρχή να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα, όσο το δυνατόν πιο ορθά. Εδώ και καιρό, ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται με ιδιώτη, ο οποίος έχει την ευθύνη της περισυλλογής των αδέσποτων ζώων με ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει.

Τα αδέσποτα που περισυλλέγονται πηγαίνουν στο καταφύγιο που διαθέτει ο Δήμος και στη συνέχεια, εμβολιάζονται και στειρώνονται και αν κριθεί ότι είναι υγιή , τότε επιστρέφουν στο φυσικό περιβάλλον- όπως προβλέπει ο νόμος. «Καθημερινά έρχονται αιτήματα στο Δήμο για περισυλλογή.

Εξετάζουμε τα αιτήματα και πράττουμε, αναλόγως» ανέφερε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην εγκατάλειψη νεογέννητων.

«Το επόμενο διάστημα θα μαζεύουμε σκυλάκια και γατάκια από κούτες» τόνισε με έμφαση, ζητώντας από τους πολίτες να συνεργαστούν και να στειρώνουν τα κατοικίδια τους.

Το νέο νομοσχέδιο Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα που παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα, εναρμονισμένου με τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνονται ρητά οι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων.

Δηλαδή, η ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, η ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, η ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, η ελευθερία από τον φόβο και την αγωνία, καθώς και η ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Επιπλέον θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.

Παράλληλα διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα και δημιουργείται εθνική τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες αλλά και μητρώο παραβατών.

Δύο θετικά κρούσματα Συνεχίστηκε και σήμερα η διαδικασία των rapid τεστ στα Τρίκαλα από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Η Κινητή Μονάδα στάθμευσε στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων και προχώρησε σε μαζικά τεστ, αφού η συμμετοχή υπήρξε μεγάλη.

Συνολικά, διενεργήθηκαν 305 rapid τεστ και υπήρξαν δυο θετικά κρούσματα.

Τρίκαλα: Φωτιά σε εν κινήσει όχημα

Τρίκαλα: Όταν πετούσαμε… τα λεφτά στο ποτάμι -βίντεο-

Φωτιά σε καμινάδα στα Μεγάλα Καλύβια

Τρίκαλα: Πόσο αθώο είναι τελικά το φυσικό αέριο;

Τρίκαλα: Το πάρτυ των “αρίστων”

Καλαμπάκα: Ανατροπή οχήματος κοντά στην γέφυρα της Διάβας

Προαγωγές για Τρικαλινούς Αστυνομικούς

Έταξε σύνταξη σε Τρικαλινή και της.. «έφαγε» τα λεφτά

Τι γίνεται με τους πλειστηριασμούς στα Τρίκαλα

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Στην ίδια κατηγορία