Μήνυμα της Διευθύντριας της ΔΕ Τρικάλων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ_2 (1)

Για τους τρεις Ιεράρχες

   Μήνυμα της Διευθύντριας της ΔΕ Τρικάλων  Ελένης Ξυνοπούλου

      Τρεις  Άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας,  ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ή Ναζιανζηνός αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών. Η σοφία και η δράση τους τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων.

            Έτσι στις 30 Γενάρη η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη τους και η γιορτή τους λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, γιατί και οι τρεις Ιεράρχες ήταν μεγάλοι Δάσκαλοι, σπούδασαν στις πιο μεγάλες σχολές της εποχής τους, αγάπησαν το Χριστό και τα Ελληνικά Γράμματα, βοήθησαν τους φτωχούς και όσους είχαν την ανάγκη τους. Η δράση τους συνεπώς δεν περιορίζεται στο θρησκευτικό στίβο, αλλά επεκτείνεται και στον κοινωνικό.

Αν σταθεί κάποιος με περισσότερη επιμέλεια στα κείμενα που μας άφησαν, θα βρει πολλές πολύτιμες παραινέσεις σχετικές με την επιστήμη της Παιδαγωγικής και το ρόλο του δασκάλου. Αυτό που τόνισαν ξεκάθαρα και οι τρεις τους περισσότερο απ’ όλα  ήταν η μεγάλη σημασία που έχει να διαβάζει κανείς και να είναι  μορφωμένος. Και οι τρείς μεγάλοι Ιεράρχες, αν συνοψίσουμε τις παραινέσεις τους σε λίγες φράσεις, συμβουλεύουν τους νέους όλων των εποχών: «Προχωρείτε, παιδιά, προχωρείτε πάντοτε μπροστά και όλο ψηλά. Ποθήστε τη μόρφωση. Δοθείτε με επιμονή και πνεύμα μαθητείας στις σπουδές σας. Λαχταράτε να κάνετε κάτι μεγάλο και ηρωικό; Μάθετε να παραμερίζετε τον εαυτό σας και να τον θέτετε στην υπηρεσία των άλλων. Οραματίζεσθε μια κοινωνία πιο καλή; Δουλέψτε. Οπλισθείτε με δραστηριότητα κι επιμονή και ζήστε την αγάπη του Χριστού δυνατά, φλογερά, μέχρι τέλους».

 Ο Μέγας Βασίλειος ειδικότερα λέει: «Η παιδεία είναι η αγωγή που ωφελεί την ψυχή, αυτή που με κόπο και πόνο την καθαρίζει από τις κηλίδες της κακίας. Κι αν ακόμη πρόσκαιρα φαίνεται ότι δεν προκαλεί χαρά, αλλά λύπη, αργότερα θα δώσει σε όσους τη δεχθούν καρπούς εσωτερικής ειρήνης, που θα βοηθήσουν στη σωτηρία…».

 Έτσι όλη η σπουδάζουσα νεολαία μας και η εκπαιδευτική κοινότητα συλλήβδην στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτος γιορτάζει την μνήμη των Οικουμενικών αυτών δασκάλων. Καλό θα ήταν να μην την προσπερνάμε μόνο με μια ομιλία ή έναν τυπικό εκκλησιασμό. Ας διδάξουμε στα παιδιά μας τη διαχρονικότητα του δογματικού έργου των Τριών Ιεραρχών, καθώς είναι αυτοί που μας διδάσκουν να πολεμάμε για την αλήθεια και το δίκαιο, να προσηλωνόμαστε στους στόχους μας, να έχουμε το αίσθημα του καθήκοντος και της ευθύνης, να αγαπάμε τον πλησίον, να υποστηρίζουμε την παιδεία και να προσπαθούμε για την πνευματική και ψυχική μας ανάπτυξη.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΛΕΝΗ – ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία