Μήνυμα αγάπης σε εθελοντική αιμοδοσία στα Τρίκαλα (φωτό)

Μήνυμα αγάπης και προσφοράς σε εθελοντική αιμοδοσία στα Τρίκαλα (φωτό)

Kανείς ασθενής να μη στερηθεί το πολύτιμο αγαθό ζωής

Σε μια πράξη αγάπης και ουσιαστικής συνεισφοράς προχώρησαν δεκάδες πολίτες στα Τρίκαλα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εθελοντική αιμοδοσία.

Η εθελοντική αιμοδοσία όπως κατέγραψε το TV10.gr έγινε με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας το πρωί της Τρίτης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» και συνδιοργανώθηκε από τους Εθελοντές Τρικάλων, τη Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Τρικάλων και τον Δήμο Τρικκαίων.

Πολλοί πολίτες στα Τρίκαλα, όπως προαναφέρθηκε ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εθελοντική αιμοδοσία και συγκεντρώθηκαν δεκάδες φιάλες αίμα που θα διατεθούν σε συμπολίτες που το έχουν ανάγκη.

«Οι δύσκολοι καιροί που περνάμε δυστυχώς έχουν φέρει πολλά προβλήματα σε πολλούς συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δύσκολα θέματα υγείας και δυσκολεύουν την περίθαλψή τους. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη σε αποθέματα αίματος και καλούμαστε να συνεισφέρουμε ώστε κανείς ασθενής να μη στερηθεί αυτό το πολύτιμο μοναδικό και αναντικατάστατο αγαθό ζωής. Οι Εθελοντές Τρικάλων αναλογιζόμενοι την κατάσταση διοργανώσαμε τη δράση αυτή και οι συμπολίτες μας απέδειξαν για άλλη μια φορά την ευαισθησία τους» σημείωσαν οι διοργανωτές.

Οι ίδιοι τόνισαν πως «Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε την ωραιότερη γιορτινή πράξη προσφοράς» ενώ δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν όσους στηρίζουν τις δράσεις, ευχόμενοι παράλληλα «καλές γιορτές με υγεία πρώτα και πάνω από όλα».

Να σημειωθεί πως η εθελοντική αιμοδοσία θα επαναληφθεί αύριο στο ίδιο μέρος από τις 9 το πρωί έως τη 1 ο μεσημέρι προκειμένου να δοθεί εμπράκτως το μήνυμα της προσφοράς στον συνάνθρωπο, ειδικά την περίοδο τη πανδημίας.

Μεγάλες ελλείψεις σε αίμα

Πάντως, η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά τις προγραμματισμένες εθελοντικές αιμοδοσίες, αφού οι πολίτες καλούνται να μείνουν σπίτι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.

Με τις ακυρώσεις να αυξάνονται, οι ζωές των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο αλλά και όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η Μεσογειακή Αναιμία ή Θαλασσαιμία (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley) και η Δρεπανοκυτταρική Νόσος είναι κληρονομικές μορφές βαριάς αναιμίας που η θεραπεία τους βασίζεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος ανά δεκαπενθήμερο από τη βρεφική ηλικία των πασχόντων και η ζωή τους είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την εθελοντική και τακτική προσφορά του αίματος από τους συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΠΑΜΑ, οι ελλείψεις αίματος που παρατηρούνται σε αρκετές μονάδες και ιδιαίτερη στη μεγαλύτερη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας & Δρεπανοκυτταρικής Νόσου της χώρας στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», στην οποία μεταγγίζονται πάνω από 700 θαλασσαιμικοί ασθενείς αποτελούν πολύ σοβαρό θέμα για τους ασθενείς. Οι ελλείψεις αφορούν όλες τις ομάδες αίματος με αποτέλεσμα την υπομετάγγιση των ασθενών που λαμβάνουν πολύ μικρότερες ποσότητες από αυτές που χρειάζονται ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι αναβολές μεταγγίσεων σε όσους έχουν ΟRh(-), ή δύσκολο φαινότυπο.

Δείτε επίσης:

Κίνηση ζωής από τον Σύλλογο Υπαλλήλων της ΠΕ Τρικάλων

Στην ίδια κατηγορία