Λέκκας για Πηνειό: Εγκληματικές οι ευθύνες της μη εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία

Για τον Πηνειό ποταμό που στέρεψε καθώς και για την…

Για τον Πηνειό ποταμό που στέρεψε καθώς και για την κλιματική κρίση μίλησε ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας.

«Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση γιατί έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν αλλά βέβαια, είναι ενδεχομένως μια ένδειξη», σχολίασε αρχικά στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», σημειώνοντας πως «υπάρχει μια εθνική τραγωδία».

«Ποια είναι αυτή η εθνική τραγωδία; Εδώ και 20 χρόνια έχουν κατασκευαστεί τα έργα στον Αχελώο και έκτοτε από παρεμβάσεις που δεν θα ήθελα να τις κρίνω, ο θεσσαλικός κάμπος κατέληξε να έχει τεράστιο έλλειμμα από νερό», εξήγησε στη συνέχεια.

«Εχουν δοθεί 20 δισ. για τα έργα και άλλα 30 δισ. είναι η ζημιά από τη μη λειτουργία τους»

«Θα μπορούσαν λειτουργήσουν τα έργα εκτροπής στον Αχελώο τα οποία είναι στο 90% κατασκευασμένα, έχουν δοθεί πάνω 20 δισ. ευρώ για την κατασκευή τους, είναι έργα φαντάσματα, χωρίς να εξυπηρετούν τίποτα. 20 χρόνια εκκρεμούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Έχουν διατεθεί τεράστια κονδύλια, θα μπορούσε να υπάρξει τεράστιο οικονομικό όφελος στη Θεσσαλική πεδιάδα και γενικά στη Θεσσαλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, «η Δυτική Ελλάδα έχει περίσσευμα νερού που χύνεται στην θάλασσα χωρίς να αξιοποιείται. Νερό που προέρχεται από τον θεσσαλικό κόσμο» ενώ σημείωσε πως έχει υπολογισθεί ότι τα συγκεκριμένα έργα κόστισαν 20 δισ. ευρώ και άλλα 30 δισ. ευρώ είναι η ζημιά από τη μη λειτουργία των έργων. «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της μη εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία» τόνισε.

onlarissa.gr

Στην ίδια κατηγορία