Κώστας Σκρέκας: Και οι αγρότες δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή

Κ.Σκρέκας Βουλή

Δείτε αναλυτικά ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση

Κώστας Σκρέκας: Και οι αγρότες δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή 1.000 ευρώ

Τροφίμων με το Υπουργείο Οικονομικών και με απόφαση της Κυβέρνησης, δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες του κανονικού καθεστώτος να αιτηθούν και να λάβουν εφάπαξ επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1.000 ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης λήγει τη Δευτέρα 30/11/2020. 

Την ενίσχυση δικαιούνται:

Α) Όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι παρουσίασαν έσοδα της τάξεως των 300 ευρώ τουλάχιστον τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2019 και παράλληλα τα έσοδα τους εμφανίζονται μειωμένα τουλάχιστον κατά 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Β)Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τον Ιανό αρκεί μόνο ο τζίρος των 300 ευρώ το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του περασμένου έτους, χωρίς να απαιτείται μείωση του τζίρου τους το αντίστοιχο δίμηνο του 2020.

Σημειώνεται ότι τα 1.000 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής, εκ των οποίων μόνο τα 500 ευρώ θα επιστραφούν, είναι μια επιπρόσθετη ενίσχυση του εισοδήματος του αγροτικού πληθυσμού και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενισχύσεων που έχουν δοθεί ή πρόκειται να δοθούν στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποδεικνύουν, για μια φορά ακόμη, την έμπρακτη στήριξή τους στον αγροτικό πληθυσμό που δοκιμάζεται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.


Ο Σκρέκας την ανάπτυξη της οικονομίας πάνω στον πρωτογενή τομέα

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι, την επόμενη μέρα της πανδημίας, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να στηριχθεί πάνω στον πρωτογενή τομέα, στον οποίο ήδη απασχολείται πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας, διεμήνυσε την Τρίτη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση σύναψης συμφωνίας με την Παγκόσμια Τράπεζα για το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).  

Κατά την ομιλία του ο κ. Κώστας Σκρέκας επισήμανε ότι η Κυβέρνηση επέλεξε την Παγκόσμια Τράπεζα για την κατάρτιση του νέου στρατηγικού σχεδίου 2021-2027 λόγω της γνώσης και της εμπειρίας της, καθότι στην προηγούμενη περίοδο είχε συμμετάσχει στην εκπόνηση των στρατηγικών σχεδίων στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το Στρατηγικό Σχέδιο για την Κροατία.

Το αντικείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει:

1. Προπαρασκευαστικές αναλύσεις – S.W.O.TAnalysis

2. Αξιολόγηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

3. Στρατηγική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Στρατηγικού Σχεδίου

4. Διαχείριση Κινδύνων για τη Γεωργία

5. Πλαίσιο για την Κλιματικά Ευφυή Γεωργία το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της «Πράσινης Συμφωνίας»

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σημείωσε ότι, με παρέμβαση και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση πέτυχε να αυξήσει το ποσό που θα λάβει η χώρα μας την προγραμματική περίοδο 2021-2027 σε περισσότερα από 19,3 δις ευρώ, έναντι 18,26 δις ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, δηλαδή 1 δισ. ευρώ επιπλέον, σε σύγκριση με το ποσό που είχε εξασφαλίσει Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Κλείνοντας, ο κ. Κώστας Σκρέκας τόνισε: “Εμείς θέλουμε τις παγκόσμιες λύσεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης, για τις προκλήσεις του Ευρωπαϊκού Σχεδίου «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» που είναι άξονας της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ευρώπης, αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες σήμερα.”

Δείτε επίσης

Ο Σκρέκας την ανάπτυξη της οικονομίας πάνω στον πρωτογενή τομέα

Τοποθέτηση Σκρέκα για τα ληφθέντα μέτρα προστασίας

Στην ίδια κατηγορία