Καλαμπάκα: Αναμορφώνεται η οδός Τρικάλων

Ριζικές αλλαγές στην κύρια οδική αρτηρία της Καλαμπάκας, την οδό…

Ριζικές αλλαγές στην κύρια οδική αρτηρία της Καλαμπάκας, την οδό Τρικάλων, προωθεί ο Δήμος Μετεώρων με γνώμονα την καλυτέρευση της εικόνας της πόλης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Η οριστική μελέτη δεν έχει ακόμη παραδοθεί στον Δήμο, ωστόσο οι παρεμβάσεις εντοπίζονται στη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού κατά 1 μ. περίπου, τα οποία δεν θα αφήνουν πλέον περιθώρια για στάθμευση οχημάτων, στη δημιουργία 19 θέσεων στάθμευσης στη δυτική πλευρά της Πλατείας Ρήγα Φεραίου, καθώς και στην προσθήκη πολλών λωρίδων πρασίνου.

Βέβαια, θα δημιουργηθούν εσοχές σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, εκατέρωθεν της οδού, όπου θα επιτρέπεται η ολιγόλεπτη στάση οχημάτων. Η τοποθέτηση των εσοχών δεν θα είναι τυχαία, αλλά θα είναι σε αρμονία με το μήκος του οικοδομικού τετραγώνου επί της οδού και με γνώμονα τη μεγαλύτερη λειτουργικότητά τους.

Επιπλέον, θα δημιουργηθούν εσοχές, όπου θα μπορούν να σταθμεύσουν δίκυκλα και οχήματα ΑμΕΑ.

Σημειώνεται ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες της οδού, όπως οι πλατείες, οι είσοδοι για τα πάρκινγκ σε πολυκατοικίες και ξενοδοχεία, και η είσοδος του ιδιωτικού πάρκινγκ που λειτουργεί επί της οδού.

Η καινοτομία που θα εφαρμοστεί είναι ότι ο δρόμος δεν θα είναι ευθύς αλλά ελαφρώς οφιοειδής (με καμπύλες) με σκοπό τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων και την καλύτερη τοποθέτηση των εσοχών.

«Να αλλάξουμε νοοτροπία»

«Μέλημα της δημοτικής Αρχής είναι να παραδώσει τους πολίτες περισσότερο χώρο για να κινούνται καθημερινά στον κεντρικό δρόμο της πόλης μας και να βελτιώσει τη γενική εικόνα που δεν είναι και η καλύτερη για τον επισκέπτη», τονίζει ο Αντιδήμαρχος Έργων, Γιώργος Θώμος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο επιπλέον χώρος από τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων θα δοθεί αποκλειστικά και μόνο στους πεζούς, στο πράσινο και στα λουλούδια.

«Οι προσπάθειες να ελεγχθεί η παράνομη στάθμευση με την αστυνόμευση δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θέλουμε όμως με τις παρεμβάσεις αυτές να στείλουμε και το μήνυμα προς στους συμπολίτες μας, ότι δεν χρειάζονται το αυτοκίνητό τους για τη μετακίνηση στο κέντρο της πόλης. Επιτέλους, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Δεν χρειάζεται να έχουμε το αυτοκίνητό μας μπροστά από το κατάστημά μας, δεν χρειάζεται να έχουμε το αυτοκίνητό μας μπροστά μας εκεί που πίνουμε τον καφέ μας», τονίζει ο κ. Θώμος και προσθέτει:

«Τολμούμε ως δημοτική Αρχή να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να αλλάξουμε κάτι σε έναν δρόμο που χρόνια ακούμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, προσδοκώντας να καλυτερεύσει η καθημερινότητα όλων των πολιτών. Ζητούμε την κατανόηση και υπομονή των καταστηματαρχών για τις ημέρες που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση των έργων. Ελπίζουμε ότι από το αποτέλεσμα θα είναι ευχαριστημένοι όλοι», σημειώνει ο κ. Θώμος.

Παρεμβάσεις ενός μήνα

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του έργου, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, καθώς ο συγκοινωνιολόγος – μελετητής, Κώστας Λαφαζάνης, αναμένεται να παραδώσει τη μελέτη στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Πάντως, οι παρεμβάσεις θα είναι προσθετικές, χωρίς να ανακατασκευαστούν τα υπάρχοντα πεζοδρόμια και χωρίς να αφαιρεθούν τα φωτιστικά και τα δέντρα από τις θέσεις τους, κάτι που σίγουρα μειώνει το κόστος.

Ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος έχει πολυετή συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων για παρεμβάσεις στην πόλη των Τρικάλων, συνεργάζεται με την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και με την εταιρεία που έχει αναλάβει τις παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης με το πρόγραμμα «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι το τέλος του Ιουνίου, για να γίνουν οι παρεμβάσεις τον Ιούλιο, τότε οι εργασίες θα μεταφερθούν για τον Σεπτέμβριο, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

tameteora.gr

Στην ίδια κατηγορία