Κάηκε ολοσχερώς το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου στη Θεόπετρα

ξωκλήσι Θεόπετρα

Αποκαρδιωτικές εικόνες στο ξωκλήσι της Θόπετρας Καλαμπάκας

Αποκαρδιωτικές εικόνες άφησε πίσω της η φωτιά που ξέσπασε στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στη Θόπετρα Καλαμπάκας,το οποίο κάηκε ολοσχερώς.

Φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Πέμπτης κατέστρεψε ολοσχερώς τον κυρίως ναό του ξωκκλησιού Αγίου Νικολάου στη Θεόπετρα Καλαμπάκας, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Οι πρώτες εικόνες με το φως της ημέρας είναι αποκαρδιωτικές, καθώς δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής, που έγινε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία,.

Το μόνο τμήμα που διασώθηκε είναι μία μικρή αίθουσα νεότερης κατασκευής – επέκτασης του ναού, ενώ το υπόλοιπο κάηκε ολοσχερώς.

Ποια η ιστορία του

Στο χωριό υπάρχει ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου του 17ου αιώνα με Βυζαντινές Εικόνες της εποχής καθώς και πλήρη κάλυψη των τοίχων με Αγιογραφίες, οι οποίες παρά τις ρωγμές που υπέστη ο Ναός στους σεισμούς του 1993 είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Επίσης στο δρόμο προς το Χωρίο υπάρχει Εξωκλήσι του Αγ. Αθανασίου κτισμένο στη δεκαετία του 1920 και εορτάζει στις 2 Μαΐου.

Το Γεφύρι τού Ψύρρα χτίσθηκε την ίδια εποχή με την Εκκλησία του χωρίου από τον ίδιο μάστορα και αγιογράφο ο οποίος κατάγονταν από την Καστοριά και αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα από τις περιοχές της ΒΔ Θεσσαλίας προς Δ. Μακεδονία. Ο φίλος της σελίδας κ. Λάμπρος Γκατζής θυμάται μάλιστα ότι τη δεκαετία του 1950 όντας στο χωριό μαθητής του τότε δημοτικού σχολείου, αγνάντευε -όπως και όλοι οι συμμαθητές του- το πέρασμα μεγάλων κοπαδιών αιγοπροβάτων (5-10 χιλιάδων) μέσω του γεφυριού. Στη συνέχεια ακολουθώντας τη λεγόμενη βλαχόστρατα δίπλα από το χωριό, προσπερνούσανε την Ασπροκκλησία και συνεχίζανε προς τα ορεινά της Δ. Μακεδονίας.

Τόσο ο Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου όσο και το γεφύρι έχουν χαρακτηρισθεί το 1987 ως διατηρητέα μνημεία με Απόφαση της τότε Υπουργού Πολιτισμού αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη ύστερα από ενέργειες του τότε Συλλόγου Ψηλώματος-Κερασούλας.

Δείτε επίσης:

Λίφτινγκ και στην Ιερά Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσας

Στην ίδια κατηγορία