Η Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού Κρανιάς Ασπροποτάμου

Γιορτάζει σήμερα

Βρίσκεται μεταξύ Τρικάλων και Ιωαννίνων και συγκεκριμένα, μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς Τρικάλων στην καρδιά της Νότιας Πίνδου, στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου Τρικάλων. Απέχει από την Καλαμπάκα 50 χιλιόμετρα και το συνδέει με τον κεντρικό δρόμο ένας χωματόδρομος (άσφαλτος πλέον)500 μέτρων.

Είναι χτισμένο σε μια ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα. Δεν είναι όμως ορατό από τον κεντρικό δρόμο γιατί πραγματικά το κρύβει ένα δάσος από πανύψηλα έλατα. Πρέπει να χτίστηκε τον 17ο αιώνα, αλλά επειδή δεν υπάρχουν πηγές πληροφοριών, είναι άγνωστη η ακριβής χρονολογία. Κάηκε χωρίς να καταστραφεί εντελώς από τους Γερμανούς το φθινόπωρο του 1943 (προφανώς για αντίποινα για την εκτέλεση εκεί 80 Γερμανών αιχμαλώτων).

Μετά τον εμφύλιο άρχισε σιγά σιγά η ανακατασκευή και η αναστήλωση του, χάρις στην προσωπική εργασία και στην γενναία οικονομική συμμετοχή όλων των κατοίκων της Κρανιάς για αρκετά χρόνια, μέχρι την πλήρη αναστήλωση του

Το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού πριν καεί είχε μοναχούς και λειτουργούσε ως το 1924. Τώρα είναι έρημο και εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου, την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στις 15 Αυγούστου.

Το εντυπωσιακό αυτό μοναστήρι είναι κτισμένο με πέτρα και σκεπασμένο με πλάκες και είναι ρυθμού Βασιλικής μετά τρούλων. Εκείνο που το κάνει μοναδικό είναι οι 13 τρούλοι.

Το έτος 2013 οι μοναχές της Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου Μετεώρων “θυμήθηκαν ξαφνικά” πως το μοναστήρι είναι μετόχι της Ιεράς Μόνης και τους ανήκει. Με αποτέλεσμα από τότε να βρίσκεται στην δίκη τους δικαιοδοσία.

Στην ίδια κατηγορία