Γιάννενα: Μια πραγματικά “έξυπνη” πόλη

Η silicon valley της Ευρώπης…

Του Λάζαρου Μάμαλη

Στα Ιωάννινα οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν πριν λίγα χρόνια από την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με  το νέο πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας που στήθηκε δίπλα στο Πανεπιστήμιο, δημιούργησαν την εμπιστοσύνη κατ’ αρχήν στους γερμανικούς κολοσσούς  P&I, Team Viewer, Best secret του  fund  Permira να εγκατασταθούν στην πόλη και να τις ακολουθήσουν εταιρείες όπως Comitech, Dicon, Q base R&D, ΝΩΣΙΣ, Tecmon, Terracom, Future lntelligence, Mokaal, Natech, GE scientific, NIKI, Senseworks, Energy Solutions, Medical statistics, Univeye,Omega Technology, Ig soft, P D Neurotechnology, SPECTRAtech, SymAgro. Το Ινστιτούτο Βιοιατρικών Ερευνών από μόνο του απασχολεί 200 περίπου ερευνητές!

Όλες αυτές οι εταιρείες  απορροφούν σχεδόν το 100% των αποφοίτων του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και απόφοιτους πολλών άλλων τμημάτων.

Στη γειτονική πόλη  εργάζονται πλέον σε αυτές τις εταιρείες περισσότεροι από 700 νέοι επιστήμονες με μέσο μισθό που ξεκινά από τα  € 1.250 και όχι τα 750 περίπου του βασικού μισθού.

Για τους παραπάνω λόγους ο  Γερμανός πρέσβης Ερνστ Ράιχελ αποκάλεσε τα Ιωάννινα  silicon valley της Ευρώπης και όχι απλά της Ελλάδος.

Οι συγκρίσεις με την «έξυπνη πόλη μας» εύλογες και τα συμπεράσματα δικά σας…

Στην ίδια κατηγορία