Φράγμα Μεσοχώρας: Δημοσιογράφοι των Τρικάλων …μάθετε μπαλίτσα – Βίντεο

Φράγμα Μεσοχώρας: Δημοσιογράφοι των Τρικάλων …μάθετε μπαλίτσα

Γράφει ο κακός ο Λύκος

Εν αναμονή της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο Σάββατο στη Μεσοχώρα κι αμέσως μετά στα Τρίκαλα, απευθύνω ειλικρινή έκκληση -στα όρια της παράκλησης- προς τους αγαπητούς φίλους δημοσιογράφους των ΜΜΕ των Τρικάλων για να κάνουν την μόνη καίρια και ουσιαστική ερώτηση στον πρωθυπουργό της χώρας για το φράγμα της Μεσοχώρας.

Κι εξηγούμαι:

Όπως οι περισσότεροι -που μας ενδιαφέρει η ιστορία του φράγματος- γνωρίζουμε, οι µέχρι τώρα εγκεκριμένες εκπονηθείσες µελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων(ΑΕΠΟ) έχουν µπλοκαριστεί µε µια σειρά αποφάσεων και ακυρωτικών πράξεων του ΣτΕ (1994, 2000,2005, 2009, 2010, 2011, 2014 και πρόσφατα το 2020), ύστερα από προσφυγές φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η αιτία που φαντάζει προφανής είναι πολυδιάστατη και πρόκειται για µια σειρά διαφορετικών λόγων και παραλείψεων καθώς και θεµάτων εναρμόνισης της εθνικής νοµοθεσίας µε την κοινοτική πάνω σε θέµατα διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Παρακαλώ λοιπόν τους αξιότιμους δημοσιογράφους των τρικαλινών ΜΜΕ, εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία, να μην «πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα» αλλά να θέσουν το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, στις ερωτήσεις που θα κάνουν στον πρωθυπουργό. Δε θα χρειαστεί να κουραστούν πολύ. Μία είναι η ερώτηση που αφορά την ουσία του προβλήματος που ταλανίζει το νομό τα τελευταία περίπου 30 χρόνια:

Για ποιο λόγο το Συμβούλιο της Επικρατείας οκτώ(8)  -όχι μία, δύο, τρεις, τέσσερις…-  ΟΚΤΩ φορές έχει ουσιαστικά απορρίψει τις όποιες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν εκπονηθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σε διάστημα 28 χρόνων;;;;;

Έχει σημασία και ο αριθμός των μελετών και ο αριθμός των χρόνων που περάσαν για να εκπονηθούν οι μελέτες και ο αριθμός των διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργείων που τις ενέκριναν. Καταδεικνύουν οι αριθμοί αυτοί πως, και περιθώριο χρόνου υπήρχε για να εκπονηθούν αυτές οι μελέτες, και πλουραλισμός… διαφορετικών πολιτικών θεωρήσεων υπήρχε και ..αφθονία σε μελάνι και χαρτί στη διάθεση των κυβερνώντων για να τις συντάξουν.

Θυμίζω πως το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας κι αποτελεί τον βασικότερο φορέα ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων, ενώ έχει καταξιωθεί ως ο ισχυρός προστάτης του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος.

Αν θέλουν οι φίλοι δημοσιογράφοι της πόλης να «πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα» και εις μάτην να μην «μάθουν μπάλα» για να μην ασχοληθούν με την ουσία του θέματος, τότε μπορούν να κάνουν στον Κ. Μητσοτάκη ερωτήσεις του τύπου:

“Πιστεύετε κ. πρωθυπουργέ πως ωρίμασαν οι συνθήκες για να πραγματοποιηθεί το έργο;”

“Υπάρχει η πολιτική βούληση κ. πρωθυπουργέ για να λειτουργήσει το φράγμα της Μεσοχώρας;”

“Δεν είναι κρίμα κ. πρωθυπουργέ με τόσα χρήματα που δοθήκαν να μην λειτουργήσει το φράγμα επιτέλους;»”

“Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για να προσπελάσουν τον σκόπελο των ακυρωτικών αποφάσεων του ΣΤΕ κ. πρωθυπουργέκαι τελικά για να ξεκινήσει η λειτουργία του φράγματος;”

“Πως τα καταφέρνουν οι διάφοροι φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις να προσφεύγουν κάθε φορά και τελικά να δικαιώνονται από το Ανώτατο Διοικητικό δικαστήριο της χώρας κ. πρωθυπουργέ;”


Μάθε μπαλίτσα…


Από ψηλά η επίσκεψη του Μητσοτάκη στη Μεσοχώρα

Οι «κουμπάρες»… εν μέσω πανδημίας

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία