Ετοιμάζουν μπλόκο στον Ε65 οι αγρότες της Καρδίτσας

Την απόφαση να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών…

Την απόφαση να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, με προοπτική το στήσιμο μπλόκου την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη στον Ε65, πήραν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργάνωσε χθες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στον Παλαμά.

Μιλώντας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Τζέλλας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο αγροτικός κόσμος στενάζει από το υψηλό κόστος παραγωγής, με τις τιμές του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, κάτι που τους πλήττει διπλά, καθώς επιβαρύνονται τόσο για την καλλιέργεια όσο και για την οικιακή χρήση, και με τις τιμές στα αγροεφόδια και στα λιπάσματα να είναι σημαντικά αυξημένες, σε αντίθεση με τις πολύ χαμηλές τιμές που έχουν όλα τα αγροτικά προϊόντα».

Αναφερόμενος ειδικά στο βαμβάκι, καθώς ο νομός είναι μια βαμβακοπαραγωγική περιοχή, σημείωσε ότι «η τιμή αυτήν τη στιγμή είναι χαμηλότερη από πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι αν πέρυσι, που το κόστος παραγωγής ήταν τρεις φορές κάτω, δεν μπορούσαμε να βγούμε, φέτος θα βγούμε χρεωμένοι μέχρι το κεφάλι. Το δεύτερο πολύ σημαντικό πρόβλημα του αγροτικού κόσμου αυτήν τη στιγμή είναι η νέα ΚΑΠ, που θα εφαρμοστεί από 1/1/2023 και η οποία θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους αγρότες της περιοχής μας».

Στα άμεσα αιτήματά τους βρίσκονται οι διεκδικήσεις για:

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

(*) φωτογραφία αρχείου

Με πληροφορίες από 902.gr

Στην ίδια κατηγορία