Εμβόλιο: Στα Τρίκαλα η μία από τις έξι κεντρικές αποθήκες

Τρίκαλα: Εν αναμονή των οδηγιών για το εμβόλιο του Covid -19 - φωτο: αρχείο

Οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου

Στα Τρίκαλα θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Πρώτο Θέμα, μια από τις έξι μεγάλες αποθήκες που θα υποδεχτούν και θα αποθηκεύσουν σε βαθεία κατάψυξη τις ποσότητες για το εμβόλιο που θα παραλάβει η χώρα μας.

Οι άλλες πέντε αποθήκες θα βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Πάτρα.

Οι χώροι αυτοί είναι υφιστάμενες μεγάλες φαρμακαποθήκες, έχουν την υποδομή για την αποθήκευση φαρμάκων, και θα ενισχυθούν με 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης απαραίτητους για συντήρηση εμβολίων όπως της Pfizer.

Οι έξι κεντρικές αποθήκες υπηρετούν την ανάγκη μείωσης των αποστάσεων από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Το πρώτο τεστ προκειμένου η εμπορευματική κοινότητα να προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής του εμβολίου κατά του SARS-CoV-2 αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, καθώς όλο και πιο κοντά φαίνεται πως είναι η μέρα που θα σημάνει την αρχή του τέλους για την πανδημία του κορωνοϊού, με τη συνδρομή των πολυπόθητων εμβολίων.

Το εμβόλιο της Pfizer

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται και το εμβόλιο το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτό της Pfizer. Την ίδια μέρα που θα έρθει το εμβόλιο θα γίνουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί σε υγειονομικούς και κλειστές δομές.

Η με μεγάλη διαφορά σημαντικότερη πρόκληση στο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας διεθνώς, αλλά σαφώς και στην Ελλάδα, αναφέρουν στελέχη, θα είναι η διανομή του εμβολίου. Όχι μόνο τους επόμενους λίγους μήνες, αλλά σε βάθος χρόνου, εκτιμώντας ότι ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μία ή και περισσότερες φορές τον χρόνο για συγκεκριμένα χρόνια, μέχρι ο πληθυσμός σταδιακά να αποκτήσει «ανοσία της αγέλης».

Αυτά που αναμένει η εφοδιαστική αλυσίδα να ξεκαθαριστούν στη σύσκεψη είναι η ύπαρξη σαφούς εικόνα για το εάν η διανομή στην Ελλάδα θα γίνει απευθείας από τη χώρα παραγωγής ή ενδεχομένως μέσω κάποιων distribution centers σε κεντρικά σημεία στην Ευρώπη.

Ομοίως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν η εισαγωγή στην Ελλάδα θα γίνει με αμιγώς αεροπορική ή, εναλλακτικά, με οδική μεταφορά ή και συνδυαστικά. 

Στα Τρίκαλα η μία από τις έξι αποθήκες για το εμβόλιο του κορονοιού

thessaliaeconomy.gr

Δείτε επίσης

Θετικά είναι τα μηνύματα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Στην ίδια κατηγορία