Δήμος Φαρκαδόνας: Ζητά χρήματα για τις ζημιές από τις πλημμύρες

Δήμος Φαρκαδόνας: Ζητά χρήματα για τις ζημιές από τις πλημμύρες

Επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς

Την άμεση στήριξη και χρήματα ζητά ο Δήμος Φαρκαδόνας προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ζημιές από τις αλλεπάλληλες πλημμύρες

Η περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας, επλήγη για τρίτη φορά από πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές. Τον Απρίλιο του 2020, τον Σεπτέμβριο του 2020 αλλά και τον Ιανουάριο του 2021.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Φαρκαδόνας, έστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον συντοπίτη Υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους βουλευτές του Νομού Τρικάλων, για ενέργειες από την πλευρά τους προς ουσιαστική οικονομική επιχορήγηση προς αποκατάσταση των μεγάλων καταστροφών.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας ο οποίος είναι ο τελικός αποδέκτης των άσχημων καιρικών φαινομένων των Νομών Τρικάλων, Καρδίτσας και μέρους του Ν. Λάρισας, πλήττονται από τα καιρικά πλημμυρικά φαινόμενα και προκαλούνται μεγάλες καταστροφές οι οποίες έχουν τελικό αντίκτυπο στον οικονομικό μαρασμό αγροτών και κτηνοτρόφων.

Καταστροφές σημειώθηκαν και στην αγροτική οδοποιία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι κάθε φορά που σημειώνονται πλημμύρες, πρόβλημα πρόσβασης για να πάνε στις εργασίες τους.

Άρα, απαιτούνται άμεσα να γίνουν η αγροτική οδοποιία και τα αντιπλημμυρικά έργα, όπως καθαρισμούς καναλιών πολλών χιλιομέτρων, για να μην επαναλαμβάνονται οι ζημιές από την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων του.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Φαρκαδόνας, θεωρεί πως τόσο ο αρμόδιος Υπουργός, ο περιφερειάρχης, όσο και οι Βουλευτές του Νομού μας, θα δουν το θέμα για άμεση οικονομική στήριξη, τέτοια, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες και θα καλύψει την αποκατάσταση των ζημιών στις γεωργοκτηνοτροφικές υποδομές των περιοχών του Δήμου μας.

Οι προηγούμενες ενισχύσεις που δόθηκαν για τις καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο « Ιανός» δεν επαρκούν ούτε για…αλάτι στο φαγητό.

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι πολιτειακοί παράγοντες, θα στηρίξουν και θα υλοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα του Δήμου Φαρκαδόνας, καθώς την προηγούμενη φορά, ο Δήμος μας ενισχύθηκε για τις τεράστιες καταστροφές με ποσό μόλις 150.000 ευρώ…

Η οικονομική στήριξη από την πλευρά της πολιτείας είναι μονόδρομος . Ευελπιστούμε πως τόσο τα αρμόδια Υπουργεία, η Περιφέρεια, όσο και οι εκλεγμένοι πολιτικοί εκπρόσωποι του τόπου, θα ανταποκριθούν άμεσα με έμπρακτες λύσεις.

Η επιστολή

Η επιστολή μέσω της οποίας, ο Δήμος Φαρκαδόνας ζητά χρήματα για τις ζημιές από τις πλημμύρες έχε ως εξής:

Αποστολή Αιτήματος Επιχορήγησης στα πλαίσια του έργου «πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος μας είναι ανάμεσα στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την τελευταία κακοκαιρία στις 11 και 12-01-2021. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές σε υποδομές κρίσιμες για την τοπική αγροτική οικονομία, όπως αγροτικές οδοί, κλπ., καθώς και σε αγροκτηνοτροφικές εκτάσεις.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η πεδινή περιοχή του Δήμου μας αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα της λεκάνης απορροής τόσο του Πηνειού ποταμού, όσο και του σημαντικού πλήθους των παραποτάμων του και απορρεόντων σε αυτών ρεμάτων, με αποτέλεσμα να δέχεται κάθε φορά ιδιαίτερα σημαντικούς όγκους υδατικού δυναμικού. Το γεγονός αυτό, καθιστά την περιοχή μας εξόχως ευάλωτη σε καιρικά φαινόμενα όπως οι ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με την αυτοψία της Τεχνικής μας Υπηρεσίας στις πεδινές περιοχές της ΔΚ Φαρκαδόνας: ΤΚ Ζάρκου, Κεραμιδίου, Φαρκαδόνας, Πηνειάδας, καθώς και στις πεδινές περιοχές της ΔΚ Οιχαλίας: ΤΚ Κλοκοτού:

Από τις προαναφερόμενες ακραίες βροχοπτώσεις και λόγω του γεγονότος ότι ο Δήμος Φαρκαδόνας διαθέτει μεγάλο μήκος αγροτικών οδών και αποστραγγιστικών καναλιών και είναι αποδέκτης των πλημμυρικών παροχών του Νομού Τρικάλων και του Νομού Καρδίτσας και τμήματος του Νομού Λάρισας (επαρχίας Φαρσάλων) με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τον Πηνειό ποταμό και των άλλων ποταμών και ρεμάτων, κατακλύστηκαν για τρίτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι περιοχές του Δήμου Φαρκαδόνας με πλημμυρικές παροχές μεγάλης έντασης και προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές.

  • Σε περίπου 85 Km αγροτικού οδικού δικτύου και πολλών χιλιομέτρων αποστραγγιστικού δικτύου εντοπίστηκαν καταπτώσεις, παράσυρση των υλικών διάστρωσης των οδών, καταστροφή των τεχνικών με φραγή από φερτές ύλες (λάσπες, πέτρες κλπ) και καθιζήσεις των οδοστρωμάτων σε διάφορα σημεία, καθιστώντας την κυκλοφορία των αγροτικών οχημάτων προβληματική.
  • Στο δίκτυο των αποστραγγιστικών καναλιών και των ρεμάτων (σε αρκετά σημεία με αύξηση του όγκου των φερτών υλικών κτλ) στην κοίτη τους με αποτέλεσμα την οριστική φραγή.
  • Στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και γεωργικές εκτάσεις (λόγω μεγάλης παραμονής του νερού εντός των χωραφιών)
  • Στα έργα υποδομής όπως γέφυρες, αγροτικοί δρόμοι, καθίζηση αναχωμάτων των ποταμών, καταστροφή αρδευτικού δικτύου κλπ.
  • Στον αγροτικό εξοπλισμό ήτοι αντλίες, λάστιχα ποτίσματος, σωλήνες ποτίσματος, καρούλια κλπ.

Κατόπιν τούτων, και σε εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου σας, σας υποβάλλουμε Αίτημα Επιχορήγησης για το έργο Εργασίες αποκατάστασης βλαβών αγροτικής οδοποιίας και αποστραγγιστικών καναλιών στις ΔΚ Φαρκαδόνας και Οιχαλίας του Δήμου Φαρκαδόνας (λόγω βροχοπτώσεων από 11-1-2021 έως 12-1-2021 ύψους 850.000,00 €.

Ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπυρίδων Αγναντής

Ο Προϊστάμενος Τ.Υ. Παναγιώτης Ράδος

Δείτε επίσης:

Τρίκαλα: Ξεκινούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των ζημιών του Ιανού

Προσβάσιμο δρόμο σε κτηνοτρόφους του Δήμου Φαρκαδόνας

Σε επιφυλακή ο Δήμος Φαρκαδόνας για τις πλημμύρες

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία