Χρυσομηλιά Τρικάλων: Ας γνωρίσουμε το Χωριό των Πολύτεκνων

Ενα χωριό γεμάτο φωνές παιδιών

Η Χρυσομηλιά είναι ένα πανέμορφο, γραφικό ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο 910 μέτρων στους πρόποδες της κορυφής«Νεράιδας». Απέχει 39 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα και 47 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.

Η Κοινότητα της Χρυσομηλιάς διαθέτει μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα: έχει συνεισφέρει σημαντικά στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας καθώς από τους περίπου 800 μόνιμους κατοίκους του χωριού, τα 3/4 είναι μέλη πολύτεκνων.

Το χωριό της Χρυσομηλιάς Τρικάλων, δεν περηφανεύεται ούτε για κάποιον οπλαρχηγό τού 1821 πού κατάγεται από εκεί, ούτε για το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο πού το περιβάλλει

Πιο πολύ περηφανεύεται για τη συνεισφορά του στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας.

Σύμφωνα με τούς κατοίκους του χωριού, η τάση των οικογενειών να κάνουν πολλά παιδιά ξεκινά ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Τάση συνηθισμένη,  βέβαια, σε όλη την ελληνική επικράτεια εκείνη την περίοδο. Απλώς στη Χρυσομηλιά αποφάσισαν να… επιμείνουν.

Η Χρυσομηλιά είναι ένα ζωντανό χωριό, χωρίς μάλιστα αυτό να οφείλεται στον τουρισμό. Ἡ εικόνα δεν μοιάζει με τη συνηθισμένη ενός τυπικού χωριού της ελληνικής περιφέρειας, όπου ἡ ερημιά αποτελεί ρουτίνα. Στη Χρυσομηλιά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας τα παιδιά στην πλατεία παίζουν ποδόσφαιρο, ενώ ἡ ανασφάλεια δεν φαίνεται να έχει μετακομίσει σε αυτή την πλευρά της Πίνδου.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξής της λόγω και της κοντινής απόστασης του χωριού στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου.

Το όνομα Χρυσομηλιά είναι σχετικά πρόσφατο. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Πάνω Περλιάγκο έως το 1928 και είχε δοθεί μάλλον από τους Τούρκους και σήμαινε “Πάνω Παναγιά”.

Το 1943, το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς, ωστόσο μέχρι σήμερα διατηρούνται αρκετές παλαιές πέτρινες οικίες και ναοί, όπως η Αγία Παρασκευή. Διαθέτει λαογραφικό μουσείο

Η Χρυσομηλιά είναι όχι μόνον ένα πανέμορφο ,γραφικό χωριό μέσα στα έλατα, αλλά κρύβει και ένα…. ξεχωριστό μυστικό.

 Πάμε να δούμε σε αυτό το σημείο διαφορές αναφορές που έχουν γίνει από τα τα μέσα ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Στην ίδια κατηγορία