Αντιδρούν οι Τρικαλινοί οδοντίατροι για τον εμβολιασμό κατά του covid-19

Αντιδρούν οι Τρικαλινοί οδοντίατροι για τον εμβολιασμό κατά του covid-19

Ζητούν εξηγήσεις γιατί δεν δόθηκε προτεραιότητα στον εμβολιασμό τους

Έντονα αντιδρούν οι Τρικαλινοί οδοντίατροι σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του covid-19 και την εξαίρεση του κλάδου τους στο επόμενο κύμα εμβολιασμού.

Μάλιστα, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Τρικάλων απέστειλε επιστολής προς τις αρμόδιες Αρχές και φορείς.

Μεταξύ άλλων, οι Τρικαλινοί οδοντίατροι που αντιδρούν μέσω της επιστολής τους ζητούν να μάθουν τους λόγους που ο κλάδος τους δεν βρίσκεται στο επόμενο κύμα για τον εμβολιασμό κατά του covid-19

Η επιστολή

Προς Βουλευτές Νομού Τρικάλων, Διοικητή και Υποδιοικητές 5ης ΥΠΕ, MME Νομού Τρικάλων

Θέμα: Εμβολιασμός υγειονομικών πλην οδοντιάτρων

Σήμερα Τετάρτη 13/01, ξεκινά η εγγραφή των συναδέλφων ιδιωτών ιατρών στην πλατφόρμα του εμβολιασμού κατά της νόσου covid με σκοπό τη διαδικασία να προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών. Στους ιδιώτες υγειονομικούς η Πολιτεία δεν συμπεριέλαβε τους οδοντιάτρους παραμένοντας, για ακόμη μια φορά, πιστή στο πάγιο δόγμα απαξίωσης της οδοντιατρικής επιστήμης και της στοματικής υγείας του πληθυσμού. Ως κλάδος έχουμε κουραστεί να φωνάζουμε για το αυτονόητο και να διεκδικούμε τα στοιχειωδώς λογικά.

Εδώ και 10 μήνες σηκώνουμε με τεράστιο προσωπικό κόστος–ψυχολογικό και οικονομικό–το βάρος της διατήρησης ασφαλών χώρων εργασίας. Στην πρόκληση αυτή όλα τα οδοντιατρεία της χώρας αντεπεξήλθαν με απόλυτη επιτυχία. Σε κάθε αίτημά μας –για εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας, για, έστω τυπική, οικονομική βοήθεια–η Πολιτεία απάντησε με τη σιωπή και την αδιαφορία της. Το τελευταίο που ελπίζαμε ήταν η ψυχολογική ελάφρυνσή μας μέσω της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Και σ‘ αυτό όμως ερχόμαστε τελευταίοι. Ουδέποτε ζητήσαμε να προηγηθούμε, στην πορεία του εμβολιασμού, επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων που τίθενται εξ ορισμού στην πρώτη γραμμή κινδύνου. Απαιτούμε όμως να λάβουμε επισήμως μια απάντηση, με τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία, που να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ειδικότητά μας– η οποία, εξ ορισμού και εξ ανάγκης, έχει άμεση επαφή με ανοιχτό στόμα, αναπνευστικές εκκρίσεις και αερόλυμα, ακόμη και για τις ελάχιστες θεραπευτικές παρεμβάσεις– έπεται στη σειρά των εμβολιασμών από κάποιες άλλες ειδικότητες που δεν εκτίθενται σε αντίστοιχους κινδύνους.

Δεν τολμάμε να σκεφτούμε πως οι «αρμόδιες» επιτροπές και τα κονκλάβια των σοφών και ειδικών δώσανε οδηγίες για συλλήβδην εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων δίχως να ασχοληθούν περιπτωσιολογικά και λαμβάνοντας υπόψιν ιδιάζουσες συνθήκες και καταστάσεις που επιτάσσουν διαφορετικές προσεγγίσεις και προτεραιότητες.

Διότι αν τελικά κάτι τέτοιο συμβαίνει αναδεικνύεται έτι μια φορά η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού αντιμετώπισης μιας τόσο σοβαρής κατάστασης.

Εκ του ΔΣ του ΟΣΤ

ο Πρόεδρος

Ντουρτούνης Κωνσταντίνος

Ό Τραμματέας

Ροκάνης Βασίλειος

Δείτε επίσης:

Θλίψη για τον θάνατο 56χρονου Τρικαλινού από κορονοιό

ΕΟΔΥ: 15 νέα κρούσματα στα Τρίκαλα το τελευταίο 24ωρο

Δεκαπέντε επιπλέον δόσεις του εμβολίου στο Νοσοκομείο Τρικάλων

Στην ίδια κατηγορία