Ανοδικά οι εξαγωγές του τσίπουρου στο εξάμηνο

Αύξηση, τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία, καταγράφουν οι…

Αύξηση, τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία, καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων ποτών το α΄εξάμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο, τόσο του 2020, όσο και του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Αύγουστος 2021), που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ και αφορούν σε χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τρίτες Χώρες. 

H Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών, σε ποσότητα & αξία, με ποσοστό 75%, με την Γερμανία να αποτελεί τη χώρα προορισμό με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών.

Όσον αφορά στο Τσίπουρο και την Τσικουδιά κι παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020 σε αξία (+€ 0.3 εκατ.) και σε ποσότητα (+0,05 εκατ. κιλά). 

Ωστόσο την πρωτιά στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών συνεχίζει να κατέχει το ούζο. Το α’ εξάμηνο του 2021 εμφανίζεται αύξηση σε αξία (+€ 5,1 εκατ.) και σε ποσότητα (+0,7 εκατ. κιλά), τόσο εντός, όσο και εκτός ΕΕ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. 

Μετά την αύξηση των εξαγωγών, το επόμενο στοίχημα είναι η ενδυνάμωση της επιτόπιας κατανάλωσης των ελληνικών ποτών. Ο ΣΕΑΟΠ στηρίζει ενέργειες που θα οδηγήσουν στην ενδυνάμωση της ελληνικής αγοράς. Ελπίζουμε να ξεκινήσει άμεσα η αποκλιμάκωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, προκειμένου να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα & να περιορισθεί το λαθρεμπόριο και η απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr

Στην ίδια κατηγορία