Ανησυχία για αύξηση των ναρκωτικών και στα Τρίκαλα

Ανησυχία για αύξηση των ναρκωτικών και στα Τρίκαλα

Εν μέσω καραντίνας

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που κάνουν λόγο για αύξηση των ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown – Ποια η κατάσταση στα Τρίκαλα

Συγκριμένα, τεράστιες είναι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην κοινωνία και την οικονομία, ενώ από ότι φαίνεται έχει «πληγώσει» σε μεγάλο βαθμό και την ψυχική υγεία των ανθρώπων δίνοντας πρόσφορο έδαφος στα ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις ερευνητών του ΕΚΠΑ στα αστικά λύματα της Αττικής, την περίοδο των δύο lockdown, έδειξαν αύξηση ρεκόρ της τάξης του 60% στη χρήση κοκαΐνης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Εκτός από τις παράνομες διακινούμενες ουσίες οι ερευνητές κατέγραψαν και μία σημαντική αύξηση στη χρήση ψυχοφαρμάκων τον τελευταίο χρόνο. 

Στα Τρίκαλα

Σε τοπικό επίπεδο πάντως, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Αχιλλέα Οικονόμου παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία φαίνεται ότι οι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι η δεδομένη κατάσταση του lockdown και των οικονομικών συνεπειών οδήγησε αρκετούς στην «λύση» των ναρκωτικών, εκτιμώντας ότι έχει αυξηθεί τόσο η χρήση όσο και οι χρήστες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αρκετοί είναι οι πολίτες που έχουν θορυβηθεί από το ενδεχόμενο και το φόβο της νόσου του κορωνοϊού, είτε για τους ίδιους είτε για τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές όπου πολλοί είναι εκείνοι που μη μπορώντας να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις καταφεύγουν στην λύση των ναρκωτικών, μια «λύση» με ολέθριες συνέπειες. Γεγονός που προκαλεί ανησυχία για αύξηση των ναρκωτικών και στα Τρίκαλα.

«Στο πρώτο lockdown του Μαρτίου- Απριλίου, μάλιστα σύμφωνα έρευνες διαπιστώθηκε μία μεγάλη αύξηση των αντικαταθλιπτικών και των αγχολυτικών φαρμάκων. Κάποιες δραστικές ουσίες είχαν 60 και 70% αύξηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Δείτε επίσης:

Πανδημία: Πού μας επηρέασε περισσότερο

Στην ίδια κατηγορία