Καρδούλας: Άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου με υψηλή ασφάλεια

Καρδούλας: Άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου με υψηλή ασφάλεια

Δραστική μείωση των κρουσμάτων

«Έναρξη με ολική ή μερική άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου με υψηλή ασφάλεια» επισημαίνει στο νέο του άρθρο ο Νίκος Καρδούλας

Πυκνώνουν όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες οι επιστημονικές και δημοσιογραφικές αναφορές για έναρξη με μερική ή ολική άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις επιστημόνων και δημοσιεύσεων των ΜΜΕ είναι το επικρατέστερο σενάριο, γεγονός που είχε προβλέψει το μαθηματικό μου μοντέλο από τις 9 Νοεμβρίου, τονίζει ο κ. Καρδούλας και εξηγεί:

Δραστική μείωση των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας των τεστ την περασμένη εβδομάδα – Πλήρης επιβεβαίωση του μοντέλου μου επί 28 συνεχόμενες ημέρες

Την περασμένη εβδομάδα 23-29 Νοεμβρίου παρατηρήθηκε δραστική μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς και του ποσοστού θετικότητας των τεστ, σε σχέση με την προ-προηγούμενη εβδομάδα 16-22 Νοεμβρίου, όπως:

  • Τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν κατά 27,5%, αφού ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας ήταν 1.807, ενώ της προ-προηγούμενης εβδομάδας ήταν 2.492, γεγονός που είχε προβλεφθεί με την προσομοίωση του μοντέλου στις 22 Νοεμβρίου.
  • Τo ποσοστό θετικότητας των τεστ μειώθηκε κατά 21,5%, αφού ο μέσος όρος του ποσοστού θετικότητας των τεστ της προηγούμενης εβδομάδας ήταν 9,9%, ενώ της προ-προηγούμενης εβδομάδας ήταν 12,6%.

Το επί 28 συνεχόμενες ημέρες αλάνθαστο μαθηματικό μου μοντέλοείχε προβλέψει για την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων θα κυμαίνεται από 1604 έως 2407 κρούσματα και ότι την Κυριακή 29 Νοεμβρίου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας θα ξεπεράσει τις 100.000, γεγονότα που συνέβησαν αφού ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας ήταν 1.807 και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας την Κυριακή 29 Νοεμβρίου ήταν 104.227 κρούσματα.

Στον παρακάτω πίνακα, όπου αποτυπώνονται τα επιβεβαιωμένα από τον ΕΟΔΥ δεδομένα και οι προγνώσεις του μαθηματικού μου μοντέλου, φαίνεται η πλήρης επαλήθευσή του και την περασμένη εβδομάδα.

Περαιτέρω δραστική υποχώρηση των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας των τεστ την τρέχουσα εβδομάδα

Πραγματοποιώντας στις 29 Νοεμβρίου νέα προσομοίωση με το μαθηματικό μου μοντέλο, φαίνεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει μία περαιτέρω δραστική υποχώρηση των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά ο εβδομαδιαίος μέσος όρος τους εκτιμάται ότι δεν θα κατεβεί κάτω από 500 ημερήσια κρούσματα, ώστε να μιλάμε με ασφάλεια για μερική ή ολική άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι προβλέψεις του μοντέλου για τα ημερήσια κρούσματα της τρέχουσας εβδομάδας από 30 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Εβδομαδιαίοι μέσοι όροι των ημερήσιων κρουσμάτων και των ποσοστών θετικότητας των τεστ για τις δύο επόμενες εβδομάδες

Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, την τρέχουσα εβδομάδα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων θα κυμαίνεται από 946 έως 1.280 και την επόμενη εβδομάδα από 342 έως 418 κρούσματα.  Το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα κυμαίνεται την τρέχουσα εβδομάδα από 7% έως 8%, ενώ την επόμενη εβδομάδα από 2,5% έως 3,5%.

Έναρξη ολικής ή μερικής άρσης του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου με υψηλό επίπεδο ασφάλειας

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η καμπύλη τόσο των μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένων από τον ΕΟΔΥ ημερήσιων κρουσμάτων, όσο και των προβλεπόμενων ημερήσιων από την προσομοίωση του μοντέλου μου κρουσμάτων μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Τα κύρια συμπεράσματα της νέας προσομοίωσης είναι:

  • Τα ημερήσια κρούσματα θα είναι με μεγάλη πιθανότητα (95% επίπεδο εμπιστοσύνης) κάτω από 500 μετά τις 9 Δεκεμβρίου, με απόκλιση ±1 ημέρα.
  • Το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα είναι με μεγάλη πιθανότητα (95% επίπεδο εμπιστοσύνης) κάτω από 4%, το οποίο είναι και το όριο ασφαλείας που θέτει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), μετά τις 10 Δεκεμβρίου, με απόκλιση ±1 ημέρα.

Συνοψίζοντας, όπως λέει ο κ. Καρδούλας η εκτίμησή μου είναι ότι μπορεί να αρχίσει η μερική ή η ολική άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου με υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

*Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

Δείτε επίσης:

Νίκος Καρδούλας: Πότε τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα;

«Πιο θανατηφόρος ο κορωνοϊός από τη γρίπη»

Στην ίδια κατηγορία