Αφιερωμένο σε όσους την δεκαετία του ’70,ταξίδευαν με το ΚΤΕΛ

Στιγμές μιας άλλης εποχής για γέλια!

Όσοι την δεκαετία του ’70 ταξίδευαν με το ΚΤΕΛ, κυρίως φοιτητές, στο κείμενο που ακολουθεί, γραμμένο από έναν συμπολίτη μας, θα βρουν ένα κομμάτι της δικής τους νιότης.

Γράφει λοιπόν και το αφιερώνει στους λάτρεις του παλιού καλού καιρού :

Παρατεταγμένα τα λεωφορεία μας λοιπόν, στην …ρεμίζα ( αγαπημένη λέξη των μεταφορέων). Από πίσω η χαρακτηριστική σκάλα τους, όπου ανέβαινε ο βοηθός και τοποθετούσε στην οροφή τις καρό(!)βαλίτσες και τα δέματα. Για περίπτωση βροχής, τα σκέπαζε με μουσαμά. Ακολουθούσε η επιβίβαση. Παρούσες οι αξέχαστες ταμπέλες, ‘’μην ομιλείτε εις τον οδηγόν, καθ΄ ην ώρα το όχημα βρίσκεται εν κινήσει’’ και ‘’μπαμπά μην τρέχεις’’. Εικονοστάσι φωτιζόμενο στη γωνία του οδηγού, κρόσι στο τζάμι, και αμέτρητα κρεμασμένα φυλακτά(και σκόρδα) στον καθρέπτη. Στο ταμπλό, …λεοπάρ!!! σκύλος που κουνούσε ασταμάτητα το κεφάλι. Ενίοτε και …πλεκτός κόκορας, με κότες .

Τι να μας πει ο κ. Κουστουρίτσα… Εκκίνηση. Σταυροκόπημα όλων και αυτόματο άναμμα 32 …σιγαρέττων. Τόσοι και οι καθήμενοι. Συν δύο, οδηγός και βοηθός. Επί έξι ολόκληρες ώρες, που κρατούσε το ταξίδι δεν το έσβηνε κανείς!!!. Γεμάτα τα τασάκια στο τέλος. Ευωδίαζαν. Πάντα έψαχνα να μάθω, πως μας αποκαλούσαν τα …ζώα τότε ,βλέποντας μας. Ανθρώπους; Αφού δεν πεθάναμε από το …σύννεφο, ελπίζω ακόμη … (βοηθούσε μάλλον και το σταυροκόπημα).

Συνάμα ,έβγαιναν και τα …σνάκς . Οι κρεμμυδάτοι κεφτέδες, τα …ευωδιαστά τυριά, τα φρέσκα σκορδάκια(που ρίχνουν και την …πίεση) δίνανε και παίρνανε. Βάλε και τους μπαρμπάδες που κουραζόταν και έβγαζαν τα παπούτσια, ιδού λοιπόν η … Θεία Κωμωδία του Αλιγκέρι. Στο φόρτε και οι κοινωνικές σχέσεις. ‘’Ισύ πιδάκι μ΄, δεν είσ΄ του σχωρεμένου του Θανάσ΄ ,γιόκας τση Λευτερίας, ανήψ΄ του Βαγγέλ΄ και εγγόν’ τση Σουλτάνας; Ιγώ είμ΄συμμαθήτρια τση θειά σ΄… κλπ,κλπ.(ποιός Σακελλάριος και ποιά κυρά-μαμή…).

Μετά την άνοιξη του ΄78, βελτιώθηκε αισθητά η κατάσταση. Με νόμο του Δοξιάδη απαγορεύτηκε το κάπνισμα. Μας φάνηκε αδιανόητο(το πώς, δεν θα ταξιδεύουμε σαν …ζώα) αλλά ευτυχώς επεκράτησε, προς τιμήν μας. Δρομολογήθηκαν καινούργια οχήματα με κλιματισμό(αληθινό) και μπήκαν τα πράγματα σε μία σωστή πορεία. Σήμερα ,εάν κωφεύεις στον ήχο των κινητών και στις …απαντήσεις του τύπου ‘’έεελα ρε, που είσαι’’, ταξιδεύεις με πολυτέλεια.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δημήτρη Τουφεξίδη για το υπέροχο κείμενό του, που μας ταξίδεψε για λίγο σε μια άλλη όμορφη εποχή.

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Στην ίδια κατηγορία