Νίκος Παλαιοκώστας: Ένας πολυμήχανος δραπέτης που ποτέ δεν έβαψε τα χέρια του με αίμα

Ο Νίκος Παλαιοκώστας ήταν ένας άνθρωπος που «χρεώθηκε» παραπάνω από το μισό…

Ο Νίκος Παλαιοκώστας ήταν ένας άνθρωπος που «χρεώθηκε» παραπάνω από το μισό ποινικό κώδικα. Πίσω, όμως, από τις ληστείες και τις αποδράσεις είχε ένα μαύρο φόντο που ονομάζεται ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Απλά διαχειρίσιμο με τον πιο λάθος τρόπο.

Σίγουρα είναι ένας άνθρωπος με ευφυές και δαιδαλώδες μυαλό. Διαφορετικά δεν θα οργάνωνε τις ληστείες και τις αποδράσεις με θεαματικό και χολιγουντιανό τρόπο, παραμένοντας ασύλληπτος για 16 συναπτά έτη!  Φαίνεται πως οι περιπέτειες επιβίωσης δεν αποτελούν μια σταθερή αξία μόνο στην βιομηχανία του κινηματογράφου, αλλά και στην ίδια τη ζωή του Παλαιοκώστα. Η σύλληψη του γνωστού ως και «Άπιαστου» ή «Φαντομά» ή «Ρομπέν των Δασών» ή «Αγρίμι των βουνών» το 2006, ήταν ο δικός του επίλογος – ταφόπλακα. Με στερητική ποινή της ελευθερίας για 197 έτη…

Είναι αυτό που λέμε πως ο μαθητής ξεπέρασε τον δάσκαλο ως προς τα αποτελέσματα. Είχαμε φτάσει μέχρι το Μεξικό και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Σε μια προσπάθεια να βρούμε κάποια χώρα που θα μπορούσαμε να ζήσουμε στη νομιμότητα. Οικονομικοί στόχοι ήταν κάποιες τράπεζες και δεν ήταν κάποια άτομα ή πρόσωπα και δεν μπήκαμε ποτέ σε σπίτια, ας πούμε. Ούτε σε φτωχούς, ούτε σε κάποιον άνθρωπο του μεροκάματου.

Κώστας Σαμαράς ή «Πεταλούδας».


Νίκος Παλαιοκώστας: «Κάνατε την τύχη σας»

Είναι Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου του 2006. Ο «Φαντομάς» Νίκος Παλαιοκώστας συλλαμβάνεται στο χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό. Η «Οδύσσεια» της Ελληνικής αστυνομίας λαμβάνει επίσημα τέλος, αφού ο Παλαιοκώστας ήταν καταζητούμενος για τουλάχιστον 16 ολόκληρα χρόνια. Οι πρώτες λέξεις που βγαίνουν από το στόμα του είναι σχεδόν αφοπλιστικές: «Κάνατε την τύχη σας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, η σύλληψη γίνεται σε μπλόκο που είχε στήσει η αστυνομία της Λιβαδειάς. Στην καταδίωξη που είχε προηγηθεί από τρία τζιπ επαναδρωμένα με δέκα καλά εξοπλισμένους αστυνομικούς, βρίσκεται ένα αυτόματο όπλο και σφαίρες.


Νίκος Παλαιοκώστας: Γιός ενός φτωχού πλην έντιμου λαχειοπώλη

Νίκος Παλαιοκώστας
Πηγή εικόνας: www.tanea.gr | Έτσι ήταν ο Νίκος Παλαιοκώστας το 1990, όταν είχε δραπετεύσει από την φυλακή.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1966 στο χωριό Μοσχόφυτο των Τρικάλων. Ήταν ένα από τα πέντε παιδιά του Λεωνίδα και της Γεωργίας Παλαιοκώστα. Το 1979 αποφασίζει να μπαρκάρει στα καράβια. Πολύ γρήγορα, όμως, θα εγκαταλείψει τη θάλασσα και θα επιδοθεί σε μικροκλοπές και διαρρήξεις. Συνεργός του σε αυτού του είδους τις παράνομες δραστηριότητες θα είναι ο μικρότερος αδερφός του, ο Βασίλης. Ο Βασίλης και ο Νίκος ήταν πολύ δεμένοι ακόμη από την παιδική τους ηλικία. Ένα γεγονός που αποδεικνύει το δέσιμο τους είναι πως, μικροί ακόμα, όταν χιόνιζε αρκετά, τον έβαζε επάνω στους ώμους του για να τον μεταφέρει στο σχολείο, το οποίο ήταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά.


Η μύηση στις ληστείες θα γίνει από τον γνωστό στον υπόκοσμο «Καλλιτέχνη»

Νίκος Παλαιοκώστας
Πηγή εικόνας: www.espressonews.gr | Ο Κώστας Σαμαράς ή Καλλιτέχνης ή Πεταλούδας, ο άνθρωπος που μύησε στην παρανομία τα αδέρφια Παλαιοκώστα. Στην φωτογραφία βλέπουμε το πριν και το μετά με την πάροδο των ετών.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας θα κάνει τις πρώτες του επαφές με τον υπόκοσμο, όταν θα γνωρίσει τον περιβόητο «Καλλιτέχνη» ή Κώστα Σαμαρά. Είναι εκείνος που θα τον «μυήσει» σε ληστείες και σε διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων. Το 1988 συλλαμβάνεται μαζί με τον αδερφό του, Βασίλη. Στη δικογραφία που θα σχηματιστεί θα τους αποδοθούν λίγο ή πολύ, 27 κλοπές και διαρρήξεις. Στις 18 Δεκεμβρίου 1988 δραπετεύει με την βοήθεια του αδερφού του, Βασίλη. Ως δραπέτης, πλέον, συνεχίζει τις κλοπές και ετοιμάζει σχέδιο απόδρασης – αυτήν τη φορά για τον αδερφό του, για να συλληφθεί ξανά από την αστυνομία στις 3 Φεβρουαρίου 1990, όμως αποφυλακίζεται με εγγύηση.

Αλλάζουμε τα αυτοκίνητα, σαν τα πουκάμισα.

Νίκος Παλαιοκώστας, για μια από τις συνήθης τακτικές του.


Ο Νίκος Παλαιοκώστας και οι «μεγάλες μπίζνες»

Νίκος Παλαιοκώστας
Πηγή εικόνας: www.eirinika.gr | Στην φωτογραφία διακρίνουμε τον αδερφό του Νίκου Παλαιοκώστα, Βασίλη. Ήταν γνωστός και ως άπιαστος, αφού ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστο το κρησφύγετο του.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας δραπετεύει από τις περιβόητες φυλακές της Χαλκίδας τον Δεκέμβριο του 1990. Έτσι εκ νέου θα συσταθεί αυτή τη φορά η περίφημη «συμμορία των πέντε». Δηλαδή Νίκος και Βασίλης ΠαλαιοκώσταςΚώστας ΣαμαράςΜιχάλης Μακρυγιάννης και Παύλος Κερεμίδης. Ο στόχος αυτή τη φορά δεν είναι οι μικροκλοπές, αλλά οι «μεγάλες μπίζνες» που σημαίνει στην ουσία ληστείες τραπεζών. Η ομάδα διαπράττει 16 ληστείες σε πανελλαδικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρονται: Εθνική Τράπεζα στα Σέρβια της Κοζάνης (1991), Εθνική Τράπεζα Καρδίτσας (1991), Εμπορική Τράπεζα Ιωάννινα (1991), Εμπορική Τράπεζα Μελίκη της Ημαθίας (1994), Εμπορική Τράπεζα στη Σιάτιστα της Κοζάνης (1995) κτλ.

Εμείς δεν ληστεύουμε ψιλά. 

Νίκος και Βασίλης Παλαιοκώστας, όταν πέταξαν 200.000 δραχμές από ληστεία στην Καρδίτσα.


Η ληστεία στην Καλαμπάκα

Μέσα από την ένοπλη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα στις 2 Ιουνίου του 1992, όλη η Ελλάδα θα μάθει τους αδερφούς Παλαιοκώστα. Η ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Καλαμπάκας, θα γίνει σχεδόν με «κινηματογραφικό τρόπο», αφού θα περιλαμβάνει καραμπίνες, ούζι και καταδίωξη από τρία περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο συνεργός τους, Κώστας Σαμαράς, που θα είναι και ο μόνος που θα συλληφθεί, θα περιγράψει με ιδαίτερα γλαφυρό τρόπο την ληστεία της Εθνικής Τράζεπας στην Καλαμπάκα.

…Έβγαλαν τις καραμπίνες από την πάνινη τσάντα και τις όπλισαν, φωνάζοντας προς τους ταμίες και τους υπαλλήλους. Το ίδιο έκανα κι εγώ, βγάζοντας το ούζι κάτω από το σακάκι μου. «Ληστεία! Όλοι όρθιοι αμέσως!». «Ληστεία! Όλοι όρθιοι και πίσω στον τοίχο και συ, χοντρούλη, τσακίσου αμέσως όρθιος», φώναξα άγρια στον διευθυντή που είχε κοκαλώσει….


Το «κόλπο Γκρόσο» και η απαγωγή του βιομήχανου Αλέξανδρου Χαΐτογλου

Νίκος Παλαιοκώστας
Πηγή εικόνας: www.thetoc.gr | Στην φωτογραφία βλέπουμε τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαϊτογλου, όπως ήταν το 1995. Σήμερα δεν ζει.

Στις 15 Δεκεμβίου του 1995 ο Νίκος Παλαιοκώστας μαζί με τον αδερφό του Βασίλη και με τον Παύλο Κερεμίδη, θα απαγάγουν τον Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Ο Χαΐτόγλου δεν είναι κάποιος τυχαίος, αλλά ο «βασιλιάς» της εταιρείας «Μακεδονικός Χαλβάς». Στόχος όμως είναι και ο αδερφός του Αλέξανδρου Χαΐτόγλου, ο Κώστας Χαΐτογλου, αφού πρόσφατα είχε κερδίσει στο ΛΟΤΤΟ το ποσό των 160.000.000 εκατομμυρίων δραχμών. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου αφήνεται ελεύθερος, αφού παίρνουν τα λύτρα, με τους δράστες να επικηρύσσονται με το ποσό των 250.000.000 εκατομμυρίων δραχμών.

Δεν ήταν κλέφτες, ήταν απαγωγείς, και τους ενδιέφεραν αποκλειστικά και μόνο τα λύτρα. Κατά τα άλλα, ένα έχω να πω, ότι μου φέρθηκαν πολύ καλά και αυτή τη στιγμή είμαι απόλυτα υγιής. Αρκεί να αναφέρω, ότι η τσάντα που είχα με χρήματα, μου την επέστρεψαν χωρίς να πάρουν τίποτα. Η απαγωγή έγινε στην περιοχή Γαλήνης Ωραιοκάστρου. Όπως κάθε ημέρα, συνηθίζω να πηγαίνω να παραλάβω το παιδί μου από το σχολείο και ακολουθώ ένα απόμερο χωματόδρομο. Με σταμάτησαν δύο άνθρωποι, οπλισμένοι σαν αστακοί, και βέβαια μου ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους. Μου φέρθηκαν σαν πραγματικοί επαγγελματίες απαγωγείς. Γρήγορα κατάλαβα ότι δεν υπήρχαν περιθώρια αντίδρασης, γιατί ήταν αποφασισμένοι για όλα.


Νίκος Παλαιοκώστας: Ο εγκέφαλος του σχεδίου απόδρασης από τις φυλακές του Κορυδαλλού

Νίκος Παλαιοκώστας
Πηγή εικόνας: www.lifo.gr

4 Ιούνιου του 2006 και ο Νίκος Παλαιοκώστας οργανώνει με κάθε λεπτομέρεια την απόδραση του αδερφού του Βασίλη από τον Κορυδαλλό. Αυτή η απόδραση, όμως, θα διαφέρει από όλες όσες είχαν γίνει ως το 2006, αφού θα περιλαμβάνει ένα… ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ! Χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα και νοικιάζοντας ένα ελικόπτερο αναψυχής, ξεγελούν τον πιλότο. Στη συνέχεια, τον κρατούν όμηρο και τον απειλούν με εκρηκτικά και χειροβομβίδες για να τον αναγκάσουν να «συνεργαστεί». Και όντως, στις 18:30, ένα μικρό ελικόπτερο προσγειώνεται στο προαύλιο των φυλακών για να παραλάβει τον Βασίλη Παλιοκώστα και τον Αλκέτ Ριτζάι, έναν Αλβανό κακοποιό, γεννημένο το 1978 και ο οποίος είχε απασχολήσει σοβαρά τις διωκτικές αρχές για πάρα πολλά έτη. Όμως τον Σεπτέβριο του 2006 ο Νίκος Παλαιοκώστας πλέον συλλαμβάνεται!


Σχέδιο Κορυδαλλός: Το βασικό στον αιφνιδιασμό είναι η αστραπιαία ταχύτητα με μυστικότητα

Ο Νίκος Παλαιοκώστας ήξερε πολύ καλά τι έκανε στο «σχέδιο απόδραση από τον Κορυδαλλό», αφού κατάφερε να αιφνιδιάσει τους φύλακες και να τους δημιουργήσει πλήρη σύγχυση. Ο λόγος ήταν πολύ απλός: Το ελικόπτερο ήταν λευκού χρώματος με μπλε λωρίδες και έμοιαζε με αυτά της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. Επιπλέον την ώρα εκείνη βρίσκονταν στον αέρα περίπου 18 ελικόπτερα, τα οποία διασφάλιζαν την ομαλή διεξαγωγή του «Ράλι Ακρόπολις».

Νίκος Παλαιοκώστας
Πηγή εικόνας: www.newsbomb.gr

Ως σήμερα, ο Νίκος Παλαιοκώστας κρατείται στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας. Σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Νίκος Παλαιοκώστας θα εκτίσει ποινή στερητική της ελευθερίας για 197 έτη και 376 μήνες. Δεν δημιουργεί πρόβλημα με το σωφρονιστικό προσωπικό ή με τους άλλους κρατούμενους. Το 2018 και μετά από 13 αιτήσεις άδειας, η αίτηση του γίνεται αρχικά δεκτή και μετέπειτα απορρίπτεται. Η απάντηση πάντοτε ίδια: «Το αίτημά σας για χορήγηση αδείας απερρίφθη, διότι η ποινική σας κατάσταση και η σχέση με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν παρέχουν τη βεβαιότητα ότι θα κάνετε ορθή χρήση αυτής».


Ο Νίκος Παλαιοκώστας μαζί με τον αδερφό του, Βασίλη, θα μείνουν γνωστοί για:

 • Ληστείες
 • Απαγωγή διακεκριμένων προσώπων
 • Κατοχή όπλων – εκρηκτικών – εκρηκτικών μηχανισμών
 • Παραποίηση εγγράφων
 • Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
 • Εκβιασμούς
 • Παράνομη ιδιοποίηση μεταφορικών μέσων.

Ο αδερφός του, Βασίλης Παλαιοκώστας, παραμένει ασύλληπτος και μέσα στην λίστα των πιο καταζητούμενων κακοποιών της Ευρώπης. Και την έχει εκδώσει η Europol. Ακολουθεί βίντεο σχετικά με τον Νίκο Παλαιοκώστα.

Πηγές

 • Νίκος Παλαιοκώστας: Τα 13 «όχι» στον φαντομά των βουνών. Ανακτήθηκε από https://www.newsbomb.gr/ellada/story/915934/nikos-palaiokostas-ta-13-oxi-ston-fantoma-ton-voynon. Τελευταία προσπέλαση στις 8-9-2019.
 • Athanasatos C (2016). Νίκος Παλαιοκώστας: Η καθημερινότητα στις φυλακές. Ανακτήθηκε από http://www.newgreektv.com/2013-09-18-19-03-02/2013-09-18-19-03-39/item/19367-nikos-palaiokostas-i-kathimerinotita-stis-fylakes. Τελευταία προσπέλαση στις 8-9-2019.
 • Κινηματογραφική απόδραση δύο κακοποιών από τον Κορυδαλλό. Ανακτήθηκε από https://www.in.gr/2006/06/04/greece/kinimatografiki-apodrasi-dyo-kakopoiwn-apo-ton-korydallo/. Τελευταία προσπέλαση στις 8-9-2019.
 • ΑΛΕΚΟΣ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ: ΠΩΣ ΕΖΗΣΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΜΟΥ. Ανακτήθηκε από http://www.hyper.gr/makthes/951219/51219_00.html. Τελευταία προσπέλαση στις 8-9-2019.
 • Βασίλης Παλαιοκώστας. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82. Τελευταία προσπέλαση στις 8-9-2019.

Στην ίδια κατηγορία