Μάταια αναζητούν εργάτες γης οι αγρότες στα Τρίκαλα

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί αγρότες της περιοχής μας αλλά και…

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί αγρότες της περιοχής μας αλλά και άλλων Θεσσαλικών νομών, οι οποίοι αναζητούν το τελευταίο διάστημα εργάτες γης.

Ένα μεγάλο μέρος των εργασιών που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στα αγροκτήματα εκτελούνταν από αλλοδαπούς εργάτες, λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια των αγροτών.

Την φετινή χρονιά μετά την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και των κλειστών συνόρων πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, κυρίως Αλβανικής υπηκοότητας δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς είχαν φύγει το χειμώνα για την πατρίδα τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στα σύνορα.

Άλλοι πάλι από αυτούς μετακινήθηκαν τους χειμερινούς μήνες σε νησιά, όπως της Κρήτης και περιοχές της Πελοποννήσου για τη συλλογή ελιάς και πορτοκαλιών και μέχρι σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί, μιας και δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε διαφορετικό νομό.

Αποτέλεσμα όλων αυτών σήμερα οι αγρότες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες εργατικές υποχρεώσεις που απαιτούν πολλά χέρια, σε σειρά εργασιών, όπως πότισμα, σκάλισμα, συγκέντρωση λαχανικών αλλά και φρούτων από τα δέντρα.

Πολλοί από τους αγρότες αναζητούν εργατικά χέρια αλλά δεν βρίσκουν με αποτέλεσμα να εκφράζουν το άγχος τους για το πως θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Άλλοι πάλι αναμένουν την 18η Μάϊου, όπου θα επανέλθει η κίνηση από διαφορετικούς νομούς, με την προϋπόθεση και την ελπίδα ότι μεταβούν και στην περιοχή μας, εργάτες γης.

Βέβαια υπάρχουν κι εκείνοι που δεν ελπίζουν σε πολλά, μιας και ο μεγαλύτερος όγκος των εργατών γης την περίοδο του Μάϊου, συγκεντρώνεται στις περιοχές του Τυρνάβου και της Αγιάς, όπου γίνεται η συγκομιδή φρούτων και δη των κερασιών.

Κάποιοι εκ των αγροτών έρχονται να προτείνουν την παροχή κινήτρων σε Έλληνες νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας πρέπει να βασίζεται σε ελληνικά χέρια.

Η κρισιμότητα της φετινής χρονιάς λόγω κορονοϊού και των δυσμενών επιπτώσεων του στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με μερίδα αγροτών, αναδεικνύουν εμφατικά το στρατηγικό ρόλο του αγροτικού τομέα παράλληλα με τη σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών.

Στην ίδια κατηγορία