Μελιτζάνες στιφάδο με ξινομυζήθρα

Στην Κρήτη το στιφάδο γίνεται και με λαχανικά, όπως η μελιτζάνα, με μπόλικο ελαιόλαδο

Μελιτζάνες στιφάδο με ξινομυζήθρα.

«Στην Κρήτη, όταν λένε λαδερά, το εννοούν: βάζουν πολύ και καλό ντόπιο λάδι. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, προτείνω μια μυρωδάτη εκδοχή με μπαχαρικά και μικρότερη ποσότητα λαδιού – βοηθά σε αυτό και το δίωρο αλάτισμα της μελιτζάνας, που εμποδίζει να το απορροφήσουν.»

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  ½ κιλό μελιτζάνες της αρεσκείας μας (τσακώνικες ή φλάσκες), καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους των 3 εκ.
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  3 ξερά κρεμμύδια, σε καρεδάκια
  •  3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, τριμμένες
  •  1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  •  1/2 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, καλά κοπανισμένος στο γουδί ή περασμένος στο μύλο μπαχαρικών
  •  1/2 αποξηραμένη κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, τριμμένη (ή 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο ή στη μύτη του κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι)
  •  1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  40 ml ξίδι απλό
  •  350 γρ. ξινομυζήθρα

Διαδικασία

  1. Ρίχνουμε τους κύβους μελιτζάνας σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τους αλατίζουμε καλά και τους αφήνουμε κατά μέρος για 2 ώρες.
  2. Τους σκουπίζουμε καλά από το αλάτι (χωρίς να τους πλύνουμε).
  3. Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τη γλύκα τους, αλλά να μη ροδίσουν καθόλου.
  4. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι απλώς να γυαλίσουν από το λάδι.
  5. Δυναμώνουμε καλά τη φωτιά και ρίχνουμε τις ντομάτες, το μοσχοκάρυδο, τον κόλιανδρο, την τριμμένη καυτερή πιπερίτσα (ή το μπούκοβο ή τη σκόνη τσίλι), το ξυλάκι κανέλας, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  6. Οταν η ντομάτα πάρει βράση, χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
  7. Στη συνέχεια την ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε στην ίδια θερμοκρασία, για άλλα 10 λεπτά, ώστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
  8. Περιχύνουμε με το ξίδι, αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε.
  9. Πετάμε την κανέλα, μοιράζουμε τις μελιτζάνες σε πιάτα και ρίχνουμε σε κάθε μερίδα από λίγη ξινομυζήθρα, αλάτι και πιπέρι.
  10. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό (όχι καυτό) ή κρύο.

Πηγή: gastronomos.gr

Δείτε επίσης:

Τονοσαλάτα με πατάτες, φασολάκια και αυγά

Τάρτα με φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία