Μαρμελάδα σύκο με αστεροειδή γλυκάνισο και μαύρο πιπέρι

Κλείνουμε το άρωμα και τη γεύση του καλοκαιριού σε βαζάκι…

Κλείνουμε το άρωμα και τη γεύση του καλοκαιριού σε βαζάκι και την απολαμβάνουμε κάθε μέρα, στο ψωμί μας με φρέσκο βούτυρο, σε πάστα φλόρα, σε τάρτες, σε τσάτνεϊ κ.α.

Με την απίθανη γεύση του σύκου ετοιμάζουμε μαρμελάδα για απολαυστικά πρωϊνά όλον τον χρόνο.

10′ προετοιμασία20′ βράσιμο12 ώρες αναμονήΣύνολο: 12 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: Για 500 ml

  •  1 κιλό φρέσκα σύκα καθαρισμένα, κατά προτίμηση βασιλικά, κομμένα το καθένα στα τέσσερα
  •  400 γρ. ζάχαρη καστανή
  •  40 ml ούζο
  •  2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος + 1 κουτ. γλυκού κόκκοι μαύρο πιπέρι (δεμένα σε ένα τουλουπάνι)

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη μαρμελάδα σύκο με αστεροειδή γλυκάνισο και μαύρο πιπέρι, πρώτα ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες, να μαριναριστούν.
  2. Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε μια φαρδιά κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να δέσει* η μαρμελάδα. Την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. Αφαιρούμε το τουλουπάνι. Διατηρούμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο** βάζο.

Μυστικά

*Έδεσε η μαρμελάδα; Για να ελέγξουμε αν έδεσε η μαρμελάδα, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού από την καυτή μαρμελάδα σε παγωμένο πιάτο και κάνουμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας, χωρίζοντάς τη στη μέση. Αν παραμείνει η μαρμελάδα στις 2 μεριές και δεν ενωθεί, είναι έτοιμη, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο για 2-3 λεπτά ακόμα. **Πως αποστειρώνουμε τα βάζα: Πλένουµε τα βάζα µε καυτό νερό, τα σκουπίζουµε και τα βάζουµε στον φούρνο, στους 150° C, για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να στεγνώσουν καλά. Τα γεµίζουµε όσο είναι ζεστά.

gastronomos.gr

Στην ίδια κατηγορία