Η πίτα του βοσκού (Shepherd’s pie)

Η διάσημη αγγλική Shepherd’s pie στην πιο νόστιμη εκδοχή της

Η διάσημη αγγλική Shepherd’s pie στην πιο νόστιμη εκδοχή της.

1 ώρα προετοιμασία 30′ ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4 άτομα

Για τον κιμά

  •  500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
  •  2 μέτρια καρότα, τριμμένα
  •  1/2 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  •  1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, τα οποία θα κόψουμε κονκασέ + 1/2 κονσέρβα ντοματάκια επιπλέον, τα οποία θα πολτοποιήσουμε
  •  1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, τα οποία θα κόψουμε κονκασέ + 1/2 κονσέρβα ντοματάκια επιπλέον, τα οποία θα πολτοποιήσουμε
  •  1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο(ταφύλλα), ή 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επικάλυψη

  •  600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  •  30 γρ. βούτυρο ή 50 ml ελαιόλαδο
  •  80 γρ. τριμμένη γλυκιά γραβιέρα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για την πίτα του βοσκού, ζεσταίνουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε τον κιμά, όπως φαίνεται στις σελ.: 53 – 54.
  2. Προσθέτουμε το λάδι, σοτάρουμε για 1 – 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα καρότα και τα σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Ρίχνουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
  4. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το χυμό και τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και, όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.
  5. Ελέγχουμε αν ο κιμάς στεγνώσει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και, αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό.
  6. Ο κιμάς πρέπει να μαλακώσει, αλλά να είναι σχετικά ζουμερός.
  7. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το θυμάρι (ή το μαϊντανό).

Επικάλυψη

  1. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις κομμένες πατάτες, τις καλύπτουμε με κρύο νερό, ρίχνουμε και λίγο αλάτι και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε, τις μεταφέρουμε σε ένα φαρδύ μπολ και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο πρες πουρέ ή στο μύλο των λαχανικών (αποφεύγουμε το μπλέντερ, γιατί ο πουρές γίνεται κολλώδης).
  3. Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο ή το λάδι, τη μισή γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Αδειάζουμε τον κιμά σε ένα μέτριο, πυρίμαχο ταψί, σχετικά βαθύ.
  3. Ισιώνουμε την επιφάνειά του και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον πουρέ.
  4. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει.
  5. Σερβίρουμε την ιδιότυπη αυτή πίτα ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή με κουτάλα.

πηγη- gastronomos.gr

Δείτε επίσης:

Τάρτα μήλου με κρέμα αμυγδάλου

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία