Χοιρινό κοκκινιστό με μπάμιες, μια πολίτικη συνταγή

Στην Πόλη, το χοιρινό το κάνουν κοκκινιστό, το αρωματίζουν με…

Στην Πόλη, το χοιρινό το κάνουν κοκκινιστό, το αρωματίζουν με φρέσκο δυόσμο και το μαγειρεύουν με λαχανικά. Οι μπάμιες είναι από τις πιο κλασικές επιλογές.

30′ προετοιμασία50′ μαγείρεμαΣύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  1 κιλό ψαρονέφρι (περίπου 2 κομμάτια), σε φέτες 4 εκ.
  •  1 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
  •  60 ml ξίδι
  •  2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, χοντροτριμμένα
  •  5 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες (με το ζουμί τους)
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για το χοιρινό κοκκινιστό με μπάμιες, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις μπάμιες για 5 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις ραντίζουμε με το ξίδι. Τις αφήνουμε στο σουρωτήρι. (Έτσι αποφεύγουμε την ενοχλητική «βλέννα» που βγάζουν οι μπάμιες κατά το μαγείρεμα.)
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το ψαρονέφρι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  5. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και ζεστό νερό, ίσα να καλύπτει το κρέας.
  6. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, ή μέχρι να γίνει το κρέας. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
  7. Ξεπλένουμε τις μπάμιες από το ξίδι και τις βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
  8. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι μπάμιες και να δέσει η σάλτσα.
  9. Τα τελευταία 5 λεπτά βάζουμε και το χοιρινό στο σκεύος και δοκιμάζουμε το φαγητό στο αλάτι του.

gastronomos.gr

Στην ίδια κατηγορία