Τρίκαλα: Έχασαν τον καφέ, τους έμεινε το κινητό

καφές κινητό Τρίκαλα

Ο καφές στην προ κορωνοϊού εποχή

Συχνό ήταν το φαινόμενο πριν την εμφάνιση της πανδημίας, οι νέοι και όχι μόνο, στα Τρίκαλα να ασχολούνται με τους διαδικτυακούς τους φίλους, ενώ πλέον αν και έχασαν τον καφέ, τους έμεινε το κινητό.

Είναι γεγονός πως τις ημέρες της καραντίνας αναμφισβήτητα ο καθένας ξεχωριστά από εμάς έχει εκτιμήσει τις παλιές του συνήθειες, μια βόλτα για ψώνια, ένας περίπατος, γυμναστική και γενικά όλες αυτές οι δραστηριότητες που απαγορεύονται, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι πριν την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, όταν ο κόσμος μπορούσε να κυκλοφορήσει ελεύθερα για μια βόλτα ή έναν καφέ, όταν μπορούσε να αγκαλιάσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, μάλλον αποζητούσε μια «εικονική» πραγματικότητα, μια πραγματικότητα μέσα από το διαδίκτυο, κάτι που «απολαμβάνει» πλέον στον μέγιστο βαθμό.

Ωστόσο, πλέον τίθεται το εύλογο ερώτημα αν μας ικανοποιούν οι επαφές μας μόνο μέσα από τα στενά όρια του διαδικτύου και τα social media, είτε είναι το Facebook, είτε το instagram! (;)

Ο καφές στην προ κορωνοϊού εποχή

Πριν από περίπου έναν χρόνο το TV10 μέσα από την εκπομπή on camera, κάνοντας «κλικ» στις συνήθειες των νέων στα Τρίκαλα πραγματοποίησε ένα άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την συνήθεια των νέων και όχι μόνο, να πίνουν τον καφέ τους με την παρέα τους, μια παρέα που ενδεχομένως κανείς να μην δίνει σημασία στον άλλο, δεδομένου ότι τα κεφάλια όλων είναι σκυμμένα και προσκολλημένα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ και ρωτώντας τόσο τους εργαζομένους όσο και τους ίδιους τους Τρικαλινούς πελάτες των καφετεριών, διαπιστώσαμε πως οι Τρικαλινοί αν και τιμούν τις καφετέριες, δεν δίνουν την δέουσα σημασία στους συνοδούς τους καθώς συνομιλούν  μέσω του κινητού τηλεφώνου τους κυρίως με τους διαδικτυακούς τους φίλους.


Τι παρατηρούν οι εργαζόμενοι στον χώρο εστίασης;

Απόσπασμα από την εκπομπή ON CAMERA

Τι λέγανε οι Τρικαλινοί για τον καφέ μέσω διαδικτύου

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, πολλοί ήταν αυτοί που δηλώσαν ότι «δεν θα μπορούσαν να φανταστούν μια ζωή χωρίς κινητό τηλέφωνο», ενώ οι προσωπικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή αρκετών.

Μάλιστα η συνήθεια των stories και γενικά η κοινοποίηση διαφόρων στιγμών από την προσωπική ζωή του καθενός είναι μάλλον «επιβεβλημένη» καθημερινά.

 Η αλήθεια πάντως είναι ότι όλοι παραδέχτηκαν πως τελικά όντως έχει αλλάξει πολύ η ζωή τους από την «εισβολή» της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή τους, ενώ πολλές είναι οι φορές που «αγνοούν» τις παρέες του για να ασχοληθούν με το κινητό τους.


Γιατί κοινοποιούν οι νέοι τις προσωπικές τους στιγμές στα social media;

Ο καφές στην προ κορωνοϊού εποχή

Από την άλλη πλευρά βέβαια, αρκετοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας πολύ καλός και πρακτικός τρόπος για να αναδείξει κάνεις τη δουλειά του, να βγάλει χρήματα αλλά και για να διατηρήσει επαφή με αγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.


Η εισβολή των social media στη ζωή μας

Απόσπασμα από την εκπομπή ON CAMERA

Βέβαια όλα αυτά πλέον έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την τωρινή κατάσταση που όλος ο κόσμος έχει εγκλωβιστεί στα στενά όρια του σπιτιού του με μόνιμη παρέα το κινητό, χάνοντας και επίσημα πλέον τη στενή επαφή με κοντινούς ανθρώπους.

Όπως λέει και ο σοφός λαός «εκτιμάμε κάτι μόνο όταν το χάνουμε».

Μήπως τελικά όλο αυτό που περνάει η ανθρωπότητα θα την βοηθήσει να καταλάβει το βαθύτερο νόημα της ζωής, ή μήπως θα “ισχυροποιήσει” ακόμη περισσότερο τον “δεσμό” που έχουμε με το κινητό μας;

Δείτε επίσης:

On Camera (26-10-2019)

On Camera

Στην ίδια κατηγορία