«Βουλιάζουν» στα πλαστικά οι ελληνικές παραλίες – 925 απορρίμματα εντοπίζονται ανά 100 μέτρα ακτογραμμής

«Βουλιάζουν» στα πλαστικά οι ελληνικές παραλίες – 925 απορρίμματα εντοπίζονται ανά 100 μέτρα ακτογραμμής

Νούμερα που τρομάζουν – Πού υπάρχουν τα περισσότερα και τα λιγότερα σκουπίδια

«Βουλιάζουν» στα πλαστικά οι ελληνικές παραλίες – 925 απορρίμματα εντοπίζονται ανά 100 μέτρα ακτογραμμής.

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί λόγω των σκουπιδιών σε πολλές ελληνικές παραλίες. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ χιλιάδες τόνοι πλαστικά αντικείμενα καταλήγουν στις θάλασσες αποδεικνύοντας πως ο άνθρωπος καταστρέφει το οικοσύστημα υποβαθμίζοντας την ίδια του τη ζωή.

Η ρύπανση των θαλασσών είναι μια θλιβερή πραγματικότητα. Η χώρα μας παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με 68 κιλά πλαστικών ανά άτομο. Πάρα πολύ μικρό ποσοστό από τα εν λόγω απορρίμματα ανακυκλώνεται, το μεγαλύτερο ποσοστό οδηγείται στις χωματερές ενώ επίσης ένα μεγάλο ποσοστό διαφεύγει στο φυσικό περιβάλλον.

«Σχεδόν 40.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαρρέουν στο φυσικό περιβάλλον και 11.500 τόνοι καταλήγουν στη Μεσόγειο. Το 70% αυτών των απορριμμάτων ρυπαίνει κάθε χρόνο και τις ελληνικές ακτές» υπογραμμίζει μιλώντας στο Newsbeast o Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς και υπεύθυνος του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία».

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς το WWF Ελλάδας τον Μάιο του 2021 ξεκίνησε επίσημα το νέο του πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» που στόχο έχει την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης πραγματοποιώντας τον Απρίλιο 11 πιλοτικές καταγραφές.

«Σε 11 διαφορετικές παραλίες της χώρας μας όπου έγιναν καταγραφές βρέθηκαν 10.158 τεμάχια απορριμάτων (γιατί το πρωτόκολλο του συγκεκριμένου προγράμματος δεν μετράει κιλά και τόνους αλλά αντικείμενα σε τμήμα παραλίες 100 μέτρων). Ουσιαστικά από τα 10.158 τεμάχια το 84% αυτών ήταν πλαστικά, το υπόλοιπο 16% ήταν μέταλλο, χαρτί και επεξεργασμένο ξύλο. Μέσος όρος των καταγραφών ανά παραλία ήταν τα 925 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση όμως η ανώτατη οριακή τιμή για να θεωρείται μια παραλία καθαρή είναι τα 20 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής» εξηγεί.

Τα συχνότερα απορρίμματα που βρέθηκαν στις 11 ελληνικές ακτές όπου έγιναν καταγραφές είναι τα αποτσίγαρα ενώ ακολουθούν τα πλαστικά αντικείμενα από 2,5 έως 50 εκατοστά.

Οι ελληνικές παραλίες με τα περισσότερα και τα λιγότερα απορρίμματα

Τα περισσότερα τεμάχια απορριμμάτων ανά 100 μέτρα που ανέρχονται σε 3.790 εντοπίστηκαν στην παραλία της Κλαδισού Χανίων ενώ η περιοχή με τα λιγότερα απορρίμματα ήταν παραλία του Άι Γιώργη στη Νάξο όπου βρέθηκαν 195 τεμάχια.

«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη με βεβαιότητα ποιες είναι οι πιο καθαρές και οι πιο βρώμικες παραλίες της χώρας μας μέσω του προγράμματος “Υιοθέτησε μια παραλία” καθώς δεν έχουν ακόμη γίνει οι απαραίτητες καταγραφές. Με μία μόνο δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Στόχος μας είναι να γίνονται τακτικές καταγραφές στην κάθε παραλία έτσι ώστε να δημιουργούνται χρονοσειρές και να έχουμε πιο έγκυρα δεδομένα» επισημαίνει στο Newsbeast o Κωνσταντίνος Τσουκαλάς από το WWF Ελλάς.

Αναφερόμενος στο «Υιοθέτησε μια παραλία» σημειώνει πως είναι ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και σε αυτό μετέχουν μέχρι στιγμής το σώμα Ελλήνων προσκόπων και εθελοντές.

«Εθελοντικές ομάδες “υιοθετούν” παραλίες σε παράκτιες περιοχές της Ελλάδας πραγματοποιώντας τη διαδικασία παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης. Αυτό γίνεται τέσσερις φορές ετησίως σε κάθε παραλία. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος μέσω αυτής της διαδικασίας γιατί παρακολουθεί ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές παραλίες» υπογραμμίζει.

Πώς ο κορονοϊός επηρέασε τις ελληνικές παραλίες

Ο κορονοϊός σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπεύθυνου του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία» έχει δυστυχώς ενισχύσει το πρόβλημα που ήδη υπήρχε στις ελληνικές παραλίες αλλά και την όλη κατάσταση με τα απορρίμματα αφού χιλιάδες γάντια μιας χρήσης και εκατομμύρια μάσκες μιας χρήσης χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους πολίτες.

«Όλα αυτά φυσικά τα αντικείμενα (μάσκες, γάντια) διαρρέουν στο φυσικό περιβάλλον αφού τα βλέπουμε στους δρόμους πεταμένα και παντού γύρω μας. Ο κόσμος δεν τα απορρίπτει σωστά. Απλά τα πετάει ενώ πρέπει να τα τοποθετούμε σε σακούλες, να δένουμε τις σακούλες και μετά να τις πετάμε στους πράσινους κάδους. Επίσης υπάρχει πολύ συχνά το φαινόμενο να πετάνε τις μάσκες σε μπλε κάδους πράγμα που είναι λάθος γιατί δεν ανακυκλώνονται. Ο κορονοϊός έχει φέρει ένα επιπλέον θέμα πλαστικής ρύπανσης στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή μέσα σε ένα λεπτό χρησιμοποιούνται περίπου 3 εκατ. μάσκες παγκοσμίως. Στη χώρα μας χρησιμοποιούνται γύρω στα 150 εκατ. μάσκες τον μήνα» υπογραμμίζει.

Τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις ελληνικές παραλίες και γενικότερα το περιβάλλον

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς και υπεύθυνος του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία» μας δίνει έναν μίνι κατάλογο με οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε πιστά έτσι ώστε να κρατήσουμε τις παραλίες μας καθαρές και να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

  • Δεν απορρίπτουμε τα σκουπίδια χύμα στις παραλίες. Προσπαθούμε να τα τοποθετούμε σε σακούλες και έπειτα στον πλησιέστερο κάδο.
  • Αποφεύγουμε να πετάμε τα απορρίμματα στους ξέχειλους κάδους που υπάρχουν στις παραλίες, είναι ένα συχνό φαινόμενο δυστυχώς.
  • Δεν κάνουμε αλόγιστες αγορές. Τον καφέ ζητάμε να μας τον βάλουν στο δικό μας ποτήρι, παίρνουμε παγούρι πολλαπλών χρήσεων και μειώνουμε τη χρήση πλαστικού μπουκαλιού.
  • Στο σούπερ μάρκετ ψωνίζουμε κυρίως χύμα προϊόντα και όχι τόσο συσκευασμένα γιατί και οι συσκευασίες των προϊόντων δύσκολα ανακυκλώνονται.
  • Χρησιμοποιούμε τη δική μας σακούλα πολλαπλών χρήσεων και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικές.
Στιγμιότυπο από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» Πηγή: F. Nikolaou/WWF Ελλάς

Πηγή: newsbeast.gr

Δείτε επίσης:

Αυστραλοτιτάν: Δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία είχε μήκος όσο ένα γήπεδο μπάσκετ

Ανακάλυψαν «σοκολατένιο βάτραχο»

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία