Καταγράφηκε για πρώτη φορά βροχή στην κορυφή της Γροιλανδίας

Αλλάζει το περιβάλλον και λιώνουν γρηγορότερα οι πάγοι

Η κλιματική αλλαγή έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, με τη Γροιλανδία να πέφτει θύμα των υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες από μηδέν βαθμούς Κελσίου για 3η φορά την τελευταία δεκαετία.

Μάλιστα, η 14η Αυγούστου ήταν ιστορική ημέρα, καθώς το National Snow and Ice Data Center Summit Station (NSIDC) κατέγραψε βροχοπτώσεις για πρώτη φορά στα χρονικά, σε ένα σημείο αρκετό παγωμένο για να πέφτει υγρό νερό από τον ουρανό.

Η βροχή προκάλεσε εφτά φορές πιο γρήγορα το λιώσιμο των πάγων μέσα σε μία μέρα σε σχέση με το μέσο όρο που υπάρχει για αυτήν την εποχή του χρόνου. Προηγούμενο λιώσιμο είχε προκληθεί μόνο από θερμά κύματα αέρα, δημιουργώντας ένα δίκτυο καλοκαιρινών λιμνών, οι οποίες επιταχύνουν το λιώσιμο περισσότερου πάγου και αποσταθεροποιούν το στρώμα που καλύπτει τη Γροιλανδία.

Η βροχή παγώνει ξανά σε ένα στρώμα που είναι πιο σκούρο και έτσι απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον Ήλιο, από το συνηθισμένο λευκό του παγετώνα. Μόλις παγώσει μάλιστα θα σχηματίσει ένα φράγμα που θα αποτρέπει το υπόλοιπο νερό από το να διαφύγει κάτω από την επιφάνεια του πάγου. Έτσι μπορεί να δημιουργήσει μία πλημμύρα νερού στην επιφάνεια του πάγου, που με τη σειρά της θα λιώσει περισσότερο πάγο και πάει λέγοντας.

Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας περιέχει αρκετό γλυκό νερό για να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 6 μέτρα και παίζει σημαντικό ρόλο στην καιρό και το κλίμα.

Επιπλέον, ο πάγος που λιώνει στη Γροιλανδία αναμένεται να επηρεάσει και το βόρειο ωκεάνιο ρεύμα του Ατλαντικού, αλλάζοντας τα καιρικά φαινόμενα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Πηγή:newsbeast.gr

Δείτε επίσης:

NASA: Πόσες πιθανότητες έχει ο αστεροειδής Μπενού να πέσει στη Γη το 2182

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία