Καλιφόρνια: Εντοπίστηκε σπάνιο ψάρι που αλλάζει μορφή (vid)

Ένα από τα πιο μυστηριώδη και σπάνια πλάσματα της βαθιάς θάλασσας ανακάλυψαν επιστήμονες που βρίσκονταν μέσα σε υποβρύχιο

Mε ένα από τα πιο μυστηριώδη και σπάνια πλάσματα της βαθιάς θάλασσας, συνάντησαν επιστήμονες- κυβερνήτες υποβρυχίου.

Πρόκειται για το φαλαινοειδές πορτοκαλί χρώματος το οποίο μπορεί να πάρει έως και τρεις διαφορετικές μορφές κατά την διάρκεια της ζωής του.

Οι κυβερνήτες του υποβρυχίου, κατά την κατάδυση τους, εντόπισαν ένα θηλυκό του είδους, σε βάθος περίπου 2.013 μέτρων στα ανοιχτά του κόλπου του Μοντερέι, στην Καλιφόρνια.

Είναι ένα από τα μόλις 18 που έχουν θεαθεί από τους θαλάσσιους βιολόγους του Ινστιτούτου Ερευνών του Ενυδρείου του κόλπου του Μοντερέι, στα 34 χρόνια ερευνών.

To κύτος, με το δέρμα  του να λάμπει στα φώτα των προβολέων του υποβρυχίου εθεάθη να κάνει κινήσεις που παρέπεμπαν τόσο σε κολύμπι όσο και σε ελιγμούς μέσα στο νερό, δίνοντας την αίσθηση του στροβιλισμού.

Το είδος αυτό, εντοπίστηκε για πρώτη φορά δύο επιστήμονες του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν το 1895.

«Τα ψάρια αυτά εντοπίζονται σπάνια στον βυθό και με κάθε κατάδυση στα βαθιά, αποκαλύπτουμε περισσότερα μυστήρια και λύνουμε άλλα», έγραψε στο Twitter το Ινστιτούτο Ερευνών του Ενυδρείου του Μοντερέι.

Όμως, λίγα γνωρίζουμε για εκείνα, με χαρακτηριστικότερο το ότι μπορεί να πάρουν τρεις εντελώς διαφορετικές μορφές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Zουν και τρέφονται κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού. Όταν έρθει η ώρα να πάρουν την ενήλικη μορφή τους, διαμορφώνονται με  πολύ διαφορετικά σχήματα σώματος.

Τα αρσενικά, βγάζουν λέπια σε όλο τους το σώμα, το στόμα τους συρρικνώνεται, τα σαγόνια τους μικραίνουν και η μύτη τους διογκώνεται προς τα έξω. Καθώς δεν θα τραφούν ποτέ ξανά, τα έντερα, ο οισοφάγος και το στομάχι τους επίσης συρρικνώνονται και εξαφανίζονται. Τα αναπαραγωγικά τους όργανα προωθούνται προς την θωρακική τους κοιλότητα περιέχει και το συκώτι τους, που λειτουργεί ως αποθήκη ενέργειας, παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσει.

Λίγο πριν αλλάξουν μορφή, τρέφονται με τεράστιες ποσότητες από μικροσκοπικά καρκινοειδή που ονομάζονται κωπήποδα.

Τα κωπήποδα αποτελούν την τροφή τους, για το υπόλοιπο της ζωής τους, και λειτουργούν ακόμη ως κινητά συστήματα μεταφοράς σπέρματος.

Από μια εξίσου δραματική μεταμόρφωση περνούν και τα θηλυκά .

Το σώμα τους μεγαλώνει και μοιάζουν με μικρή φάλαινα, ξεπερνούν σε μέγεθος τα αρσενικά και αναπτύσσουν πλευρικές γραμμώσεις που ανιχνεύουν την πίεση του νερού κατά μήκος τους,

Οι γραμμώσεις αυτές, λειτουργούν, θα μπορούσε να λεχθεί, ως ένας όργανο πλοήγησης στα βάθη της θάλασσας.

Σε ορισμένα είδη, το σώμα των θηλυκών παίρνει μια απόχρωση λαμπερού πορτοκαλί.

Δεδομένου ότι το κόκκινο και το πορτοκαλί χρώμα του φωτός δεν μπορεί να εισχωρήσει στο θαλάσσιο βάθος στο οποίο ζουν, έχοντας αυτό το χρώμα καθίστανται σχεδόν αόρατα.

Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά τείνουν να εντοπίζονται σε βάθη από 1.500 έως 2.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, αν και υπάρχουν αναφορές ότι μπορούν να φτάσουν σε βάθη που ξεπερνούν τα 3.500 μέτρα.

Οι παράξενες μεταμορφώσεις τους θεωρούνται πρωτοφανείς στα είδη των σπονδυλωτών.

Μάλιστα για δεκαετίες κανείς δεν γνώριζε ότι οι διαφορετικοί τύποι αυτών των κυτών ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Ήταν μόλις πριν 12 χρόνια, δηλαδή το 2009,  όταν μια μελέτη μιτοχονδριακών γονιδίων, σε συνδυασμό με προσεκτικές αναλύσεις δειγμάτων από αυτά όταν βρίσκονται στην φάση της μεταμόρφωσης επέτρεψε στους ερευνητές να αποδείξουν ότι ανήκαν στο ίδιο είδος.

Πάντως λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τις συνήθειες τους, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μεταναστεύουν μέχρι περίπου 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να τραφούν υπό το φως των αστεριών και στην συνέχεια αποσύρονται στην ασφάλεια του βυθού.

Πηγή: Livescience, skai.gr

Δείτε επίσης:

ΗΠΑ: Σκότωσε τα παιδιά του με ψαροντούφεκο γιατί πίστευε ότι είχαν «DNA φιδιού»

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία