Ισπανία :Ο κόκκινος ποταμός που μοιάζει αιματοβαμμένος

Ισπανία :Ο κόκκινος ποταμός που μοιάζει αιματοβαμμένος

Ποια η σχέση του με την Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία

Ισπανία :Ο κόκκινος ποταμός που μοιάζει αιματοβαμμένος

«Kόκκινος ποταμός» της Ισπανίας, που υψώνεται στα βουνά Sierra Morena της Ανδαλουσίας, διασχίζει τη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας. Για περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια, ο χαλκός, ο χρυσός, το ασήμι και άλλα ορυκτά εξορύσθηκαν κατά μήκος του ποταμού, με το διαλυμένο σίδηρο να του δίνει μια περίεργη κοκκινωπή απόχρωση, δίνοντας την εντύπωση σε όποιον τον αντικρίσει ότι είναι αιματοβαμμένος, κάτι που τον καθιστά εξαιρετικά όξινο με τα πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου και βαρέων μετάλλων.

Το ποτάμι διατηρεί το χρώμα του για μήκος περίπου 50 χιλιομέτρων -το συνολικό του μήκος αγγίζει τα 100 χλμ.- με την τοποθεσία όπου αλλάζει η χημεία του ποταμού να εντοπίζεται κοντά στην πόλη Niebla. Η χημεία στα νερά του αρχίζει να αλλάζει σημαντικά μετά την Niebla λόγω του γεγονότος ότι ο Κόκκινος ποταμός συνδυάζεται με άλλα ρεύματα που συνδέονται με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο Κόκκινος ποταμός θεωρείται συχνά, όπως αναφέρει το atlasobscura.com η γενέτειρα τόσο της Χαλκολιθικής Εποχής (η εποχή μεταξύ της Νεολιθικής περιόδου και της Εποχής του Χαλκού), όσο και της Εποχής του Χαλκού. Οι Ιβηροί και οι Ταρτέσιοι άρχισαν να εξορύσσουν το ποτάμι στην περιοχή το 3000 π.Χ. Για εκατοντάδες χρόνια, τα ορυχεία του ποταμού εγκαταλείφθηκαν μέχρι να ανακαλυφθούν και να τεθούν εκ νέου σε λειτουργία από την ισπανική κυβέρνηση το 1724.

Μετά από ανασκαφές μεγάλης κλίμακας από εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου τον 19ο αιώνα, ο ποταμός έγινε εξαιρετικά επικίνδυνος για τους ανθρώπους, λόγω του υψηλού επιπέδου οξύτητας. Η πολυεθνική εταιρεία Rio Tinto ιδρύθηκε για τη λειτουργία των ορυχείων, η οποία μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα είχε γίνει μια από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες στον κόσμο.

Η υψηλή οξύτητα του ποταμού κρατά τους ανθρώπους μακριά από τα νερά του, αλλά προσελκύει τους επιστήμονες για την ιδιάζουσα σύνθεσή του. Εξαιρετικά αερόβια βακτήρια στο νερό παρέχουν συνθήκες παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται σε άλλες περιοχές του ηλιακού συστήματος, όπως η Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία (ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες προορισμούς στο ηλιακό μας σύστημα) που θεωρείται ότι περιέχει έναν όξινο ωκεανό κάτω από την επιφάνεια του. Η ζωή στον Κόκκινο ποταμό της Ισπανίας, μάλιστα, καθιστά την πιθανότητα ζωής στην Ευρώπη πιο πιθανή από ποτέ.

Πηγή: newsbeast.gr

Δείτε επίσης:

Αλόννησος: Τουρίστρια πήγε να χαϊδέψει φώκια και τη δάγκωσε

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία