Ημέρα Ενημέρωσης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία

Η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία είναι κληρονομική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πολύ αυξημένα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης στο αίμα από τη γέννηση του ατόμου. Η μη έγκαιρη διάγνωσή της και συνεπώς η μη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο (π.χ. έμφραγμα) από νεαρή ηλικία

24η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί από το 2012 ως Ημέρα Ενημέρωσης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία (Familial Hypercholesterolemia Awareness Day), με πρωτοβουλία του ερευνητικού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος FH Foundation, που εδρεύει στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.

Η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία είναι κληρονομική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πολύ αυξημένα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης στο αίμα από τη γέννηση του ατόμου. Η μη έγκαιρη διάγνωσή της και συνεπώς η μη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο (π.χ. έμφραγμα) από νεαρή ηλικία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αθηρωματικής Εταιρείας (ΕΑΕ) έχουν καταγραφεί 683 ασθενείς (από τους περίπου 40.000 που κατ’ εκτίμηση πάσχουν στην Ελλάδα), από τους οποίους σε ποσοστό 54% είναι άνδρες, με μέση ηλικία κατά τη διάγνωση 42 έτη. Το 28% των ασθενών έχουν εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, ενώ 72% των ασθενών κατά την καταγραφή τους ελάμβαναν υπολιπιδαιμική αγωγή. Κατά τη στιγμή της ένταξης στο τηρούμενο μητρώο μόλις το 17% των ασθενών είχε επιτύχει το στόχο για τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

«Τα πρώτα συμπεράσματά μας είναι ότι η διάγνωση της νόσου γίνεται καθυστερημένα, ο ένας στους τέσσερις ασθενείς έχει ήδη εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο, ένας στους τέσσερις δεν λαμβάνει υπολιπιδαιμική θεραπεία και τέσσερις στους πέντε ασθενείς έχουν τιμές «κακής» (LDL) χοληστερόλης πάνω από το στόχο της θεραπείας», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδικός γραμματείας της ΕΑΕ Ευάγγελος Λυμπερόπουλος.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η ΕΑΕ υπενθυμίζει την ανάγκη έγκαιρου ελέγχου των ατόμων με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό.


Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία