Η Ταυτότητα της Ημέρας

Η Ταυτότητα της Ημέρας

Η ταυτότητα της ημέρα σήμερα Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Η ταυτότητα της ημέρα σήμερα Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 2021 είναι η 120η ημέρα του έτους. Η ανατολή του ηλίου έγινε στις 06:28 π.μ. και η δύση θα γίνει στις 20:16 μ.μ..

Σήμερα είναι Μ. Παρασκευή και του Αγίου αποστόλου Ιακώβου, αδελφού του ευαγγελιστού Ιωάννου, και του Αγίου Δονάτου, επισκόπου Ευροίας.

Γιορτάζουν σήμερα οι Δονάτος, Ιάκωβος, Ιακωβίνα.

Απόστολος ΙάκωβοςΈνας από τους 12 μαθητές του Χριστού, γιος του Ζεβεδαίου και μεγαλύτερος αδελφός του ευαγγελιστή Ιωάννη. Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 30 Απριλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ιάκωβος, Ιακωβίνα.

Ο Ιάκωβος ήταν ψαράς πριν από την κλήση του στο αποστολικό αξίωμα. Μαζί με τον αδελφό του Ιωάννη και τον Πέτρο ήταν στενά συνδεδεμένοι με τον Ιησού Χριστό και οι μόνοι από τους μαθητές του που ήταν παρόντες κατά τη Μεταμόρφωσή Του.

Ο Ιάκωβος έγινε αργότερα ένας από τους αρχηγούς της χριστιανικής κοινότητας των Ιεροσολύμων και για τη σπουδαία χριστιανική του δράση θανατώθηκε με ξίφος το 44 με διαταγή του Ηρώδη Αγρίππα.

Η παράδοση δέχεται ότι ο Ιάκωβος κήρυξε τον χριστιανισμό στην Ισπανία, όπου τιμάται ιδιαιτέρως σε ορισμένες περιοχές.

Απολυτίκιο

Γόνος άγιος, βροντής υπάρχων, κατεβρόντησας, τη οικουμένη, την του Σωτήρος Ιάκωβε κένωσιν, και το ποτήριον τούτου εξέπιες, μαρτυρικώς εναθλήσας Απόστολε, όθεν πάντοτε, εξαίτει τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ιλασμόν και μέγα έλεος.

Άγιος ΔονάτοςΕπίσκοπος Ευροίας της Ηπείρου, η μνήμη του οποίου τιμάται από την Εκκλησία στις 30 Απριλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Δονάτος.

Ο Δονάτος σε ηλικία τριάντα ετών χειροτονήθηκε επίσκοπος Ευροίας. Ποίμανε επί εξήντα χρόνια την περιοχή αυτή, που ταυτίζεται με τη σημερινή Παραμυθιά Θεσπρωτίας και μετείχε στη Β’ Οικουμενική Σύνοδο (381). Την εποχή του ήταν γνωστός για θαύματά του και η φήμη του έφθασε μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου κλήθηκε και θεράπευσε από το το δαιμόνιο την κόρη του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α’ του Μεγάλου.

Ο Άγιος Δονάτος είναι πολιούχος της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.

Απολυτίκιο

Ευροίας ποιμένα σε, και της Ηπείρου πυρσόν, η χάρις ανέδειξεν, ως Ιεράρχην σοφόν, Δονάτε μακάριε· θαύμασι γαρ εκλάμψας, και λαμπρότητι βίου, νέμεις τοις σε τιμώσι, πάσαν ένθεον δόσιν· διο τη προστασίᾳ σου, Πάτερ προστρέχομεν.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

 • Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ
 • Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στη Γεωργία.
 • Ημέρα της Επανένωσης στο Βιετνάμ
 • Ημέρα του Παιδιού στο Μεξικό.
 • Εθνική Ημέρα Περσικού Κόλπου στο Ιράν, σε ανάμνηση της εκδίωξης των Πορτογάλων εποίκων από την περιοχή το 1622.
 • Ημέρα του Δασκάλου στην Παραγουάη.
 • Βαλπουργιανή Νύχτα στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
 • Ημέρα της Τιμιότητας στις ΗΠΑ.
 • Ημέρα των Μαρτύρων στο Πακιστάν.
 • Ημέρα της Δημόσιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ρωσία.
 • Εθνική Ημέρα Μπισκότων από Βρώμη στις ΗΠΑ.

Σαν σήμερα

Λάκης Σάντας


Λάκης Σάντας (1922 – 2011)

Εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης. Μαζί με τον φίλο του Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30ής Μαΐου 1941, στην πρώτη αντιστασιακή ενέργεια των υπόδουλων Ελλήνων.

Ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας, με καταγωγή από τη Λευκάδα, γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1922 στη Πάτρα, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως δημόσιος υπάλληλος. Το 1934 η οικογένεια Σάντα εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου ο Λάκης Σάντας θα ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές το 1940. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία θα αποφοιτήσει μετά την Κατοχή.

Τη νύχτα της 30ής Μαΐου 1941 κατεβάζει, μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο, τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. Το 1942, κυνηγημένος από τους Γερμανούς, εντάσσεται στο ΕΑΜ και στη συνέχεια στην ΕΠΟΝ. Με τον ΕΛΑΣ θα πάρει μέρος σε αρκετές μάχες εναντίον των κατακτητών στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και την Αττικοβοιωτία και θα τραυματισθεί το 1944.Μετά την απελευθέρωση θα κυνηγηθεί για τα αριστερά του φρονήματα από το επίσημο κράτος. Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία και τον επόμενο χρόνο, ενώ υπηρετεί τη θητεία του στο Ναυτικό, φυλακίζεται στην Ψυττάλεια, απ’ όπου το 1948 στέλνεται στη Μακρόνησο. Αποφυλακίζεται το 1950 και διαφεύγει στην Ιταλία. Τελικά, θα εγκατασταθεί στον Καναδά, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα, με προτροπή του πατέρα του, αλλά συνελήφθη και πάλι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Μέχρι τη συνταξιοδότησή του έκανε διάφορες δουλειές για να συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 εκδόθηκε το βιβλίο του «Μια νύχτα στην Ακρόπολη: Μνήμες από μία σπουδαία εποχή» («Βιβλιόραμα»), στο οποίο εκφράζει τις σκέψεις του για εκείνη τη νύχτα που καθόρισε την υπόλοιπη ζωή του.

Πάντοτε ιδεολόγος και σεμνός, έλεγε: «Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα, γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες».

Με την πολιτική δεν ασχολήθηκε, όπως ο φίλος του Μανώλης Γλέζος, γιατί δεν ήταν του χαρακτήρα του. «Δεν μ’αρέσει η πολιτική. Εδώ στην Ελλάδα, εγώ τους πολιτικούς τους αποκαλώ πολιτικάντηδες. Δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί τους. Ειδικά μετά την υπογραφή της συνθήκης της Βάρκιζας που έλεγε πως μου αφαιρούν στην ουσία το δικαίωμα να λέω ότι αγωνίστηκα για τον ελληνικό λαό. Όταν δε διάβασα το κατάπτυστο έγγραφο που είχαν υπογράψει δικοί μας αρχηγοί του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, που αγωνίστηκαν εναντίον των καταπατητών για ειρήνη, είπα ότι δεν είναι δυνατόν να υπέγραψαν αυτό το έγγραφο» είπε σε μία συνέντευξή του. Ξεχώριζε, πάντως, τον Μανώλη Γλέζο, για τον οποίο έλεγε ότι είναι ένας άνθρωπος και πολιτικός με αρχές και ιδεώδη.

Ο Λάκης Σάντας πέθανε στην Αθήνα στις 30 Απριλίου 2011, σε ηλικία 89 ετών.


Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

Η ακολουθία των Παθών και της Σταύρωσης στον Μητροπολιτικό ναό της Καλαμπάκας

Υψηλά και σήμερα τα κρούσματα στα Τρίκαλα

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα

Στην ίδια κατηγορία