Η ταυτότητα της ημέρας

Σήμερα είναι των Ιερομαρτύρων Φωκά επισκόπου Σινώπης και Ισαάκ επισκόπου Κύπρου και του Μάρτυρος Φωκά του κηπουρού και γιορτάζει ο Φωκάς

Σήμερα Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 είναι η 265η ημέρα του έτους. Η ανατολή του ηλίου έγινε στις 07:11 π.μ. και η δύση θα γίνει στις  19:23 μ.μ..

Σήμερα είναι των Ιερομαρτύρων Φωκά επισκόπου Σινώπης και Ισαάκ επισκόπου Κύπρου και του Μάρτυρος Φωκά του κηπουρού και γιορτάζει ο Φωκάς.

Άγιος Φωκάς


Άγιος Φωκάς Επίσκοπος Συνώπης

Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 22 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Φωκάς.

Ο Φωκάς ήταν επίσκοπος Σινώπης και μαρτύρησε επί ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117).

Απολυτίκιο

Εκ βρέφους του Πνεύματος, οφθείς δοχείον λαμπρόν, θαυμάτων επλούτησας, την παρ’ αυτού δωρεάν, Φωκά Ιερώτατε, όθεν ιερουργήσας, τω Σωτήρι οσίως, έπιες εν αθλήσει, το ποτήριον τούτου, ω πρέσβευε δεόμεθα, υπέρ των ψυχών ημών.

Άγιος Φωκάς ο κηπουρόςΜάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 22 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Φωκάς.

Ο Φωκάς καλλιεργούσε τα κτήματά του του στη Σινώπη του Πόντου, γι’ αυτό και ονομάζεται Φωκάς ο κηπουρός. Από τα εισοδήματά που αποκόμιζε ανέπτυσσε φιλανθρωπική δράση. Καταγγέλθηκε στις αρχές του τόπου του για τη χριστιανική του πίστη και αποκεφαλίστηκε.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Εθνική Εορτή της Βουλγαρίας (για την απελευθέρωσή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1878) και του Μάλι (για την ανεξαρτησία του από τη Γαλλίας το 1960).
  • Εθνική Ημέρα των Αμερικανίδων Επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.
  • Εθνική Ημέρα Λευκής Σοκολάτας στις ΗΠΑ.

Σαν σήμερα

Φθινοπωρινή ΙσημερίαΑστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια. Συμπίπτει πάντα με την 22α ή 23η Σεπτεμβρίου (23 Σεπτεμβρίου το 2019).

Φθινοπωρινή ισημερία ονομάζεται στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας, και σηματοδοτεί ως εκ της ονομασίας της την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους. Στη συνέχεια, η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, γι’ αυτό καλείται εαρινή. Στη συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, ανάμεσά τους των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων, είχαν ως αφετηρία (πρωτοχρονιά) τη φθινοπωρινή ισημερία.


Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία