Χιόνισε στην έρημο Σαχάρα

Χιόνισε στην έρημο Σαχάρα

Ασυνήθιστο θέαμα και μοναδικές εικόνες!

Χιόνισε στην έρημο Σαχάρα, στους -3 βαθμούς η θερμοκρασία στη Σαουδική Αραβία

Τι συμβαίνει με τον καιρό στον κόσμο; Χιόνισε την έρημο Σαχάρα, ενώ πυκνό χιόνι πέφτει στη Σαουδική Αραβία, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -3 βαθμούς Κελσίου, αλλά και στην Αλγερία!

Τα παράδοξα του φετινού καιρού είναι πολλά, με καταρρακτώδεις βροχές αλλά και ισχυρές χιονοπτώσεις, όπως πρόσφατα στη Μαδρίτη, όπου είχε να χιονίσει 50 χρόνια, αλλά το πιο σημαντικό και περίεργο είναι ότι σε χώρες που παραδοσιακά η ζέστη είναι μεγάλη και δεν χιονίζει σχεδόν ποτέ, είδαμε φαινόμενα χιονοπτώσεων αλλά και τσουχτερό κρύο.

Παράδειγμα το πέπλο χιονιού που σκέπασε την έρημο Σαχάρα, το ασυνήθιστο θέαμα της οποίας κατέγραψε ο φωτογράφος Karim Bouchetata, αλλά και η πόλη Ain Sefra στην Αλγερία, που καλύφθηκε με χιόνι την περασμένη Τετάρτη, ενώ οι θερμοκρασία έπεσε στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής Aseer της Σαουδικής Αραβίας συγκεντρώθηκαν στην έρημο για να δουν τις εξαιρετικά σπάνιες χιονοπτώσεις, καθώς έχει περάσει μισός αιώνας και πλέον από τότε που οι θερμοκρασίες εκεί έπεσαν κάτω από το μηδέν.

Τα παράξενα του καιρού φέρνουν χιόνια στη Σαχάρα

Ο Ιανουάριος φέρνει χιόνι και πάγο σε πολλά μέρη του κόσμου, ωστόσο οι έρημοι της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής δεν είναι συνήθως ανάμεσά τους. Αλλά αυτό τον μήνα σημειώθηκε χιονόπτωση στη Σαχάρα και οι θερμοκρασίες στη Σαουδική Αραβία έπεσαν στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Έχει περάσει μισός αιώνας από τότε που η θερμοκρασία στην περιοχή έπεσε σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ενώ οι κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασαν χαρά και ενθουσιασμό για τις σπάνιες χιονοπτώσεις στην περιοχή Aseer της χώρας, όπου τα βουνά και οι έρημοι καλύφθηκαν με λευκό πέπλο χιονιού.

Πόσο συνηθισμένα είναι τα χιόνια στη Σαχάρα

Το χιόνι και ο πάγος είναι ασυνήθιστα σε περιοχές της ερήμου, αλλά δεν είναι εντελώς άγνωστα. Οι θερμοκρασίες στις ερήμους μπορεί να μειωθούν δραματικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά τυχόν χιόνια συνήθως λιώνουν νωρίς την επόμενη μέρα.

Σε περιπτώσεις όπως αυτές που παρατηρήθηκαν αυτό τον μήνα στην Αλγερία και τη Σαουδική Αραβία, τα συστήματα ψυχρού αέρα υψηλής πίεσης έχουν μετακινηθεί πάνω από την ξηρά στις ερήμους, προκαλώντας χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Τον Ιανουάριο του 2021 μπορεί να βλέπουμε χιόνι στη Σαχάρα και τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που αυτά τα συνήθως καυτά σημεία καλύπτονται από χιόνια. Το 2018, το Ain Sefra, μια ερημική πόλη της Αλγερικής Σαχάρας, δέχτηκε σφοδρές χιονοπτώσεις για τρίτη φορά σε 40 χρόνια.

Το φαινόμενο σημειώθηκε στην πόλη το 2021, 2018 και 2017, με τις τελευταίες καταγεγραμμένες χιονοπτώσεις να λαμβάνουν χώρα πριν από το 1980. Οι θερμοκρασίες στην πόλη κυμαίνονται συνήθως από 12 βαθμούς τον Ιανουάριο, τον πιο κρύο μήνα, έως τους 40 τον Ιούλιο.

Πηγή: travelstyle.gr

Δείτε επίσης:

Μαγευτικό τοπίο: Στα λευκά «ντύθηκαν» οι ορεινές περιοχές των Τρικάλων (βίντεο – φωτο)

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία