9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η ημέρα αυτή έχει αφιερωθεί στην μνήμη του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Στις 9 Φεβρουαρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Η ημέρα αυτή έχει αφιερωθεί στην μνήμη του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Καθιερώθηκε ως παγκόσμια ύστερα από κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017) και σύμφωνα με με την υπ. αριθμ. 17889.


Δείτε εδώ το βίντεο από την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ” 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ” ΣΧΟΛΗ ΦΡΟΝΕΙΝ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Με την καθιέρωση αυτής της ημέρας ως παγκόσμια επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – Πηγή:tv10.gr

Από την αρχαιότητα η Ελληνική Γλώσσα υπήρξε ένας φορέας όπου μορφοποιούταν και μεταβιβαζόταν σε σημαντικές επιστημονικές θεωρίες, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων.

Τα πιο σημαντικά κείμενα για τον Χριστιανισμό γράφτηκαν στην Ελληνική Γλώσσα όπου αργότερα διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Με το πέρασμα των χρόνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας ως μέσου αποθησαύρισης και μετάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και έχει διαρκέσει μέχρι ακόμα και σήμερα, σε μια πιο νέα εκδοχή της, ως μια από τις πιο μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Υστέρα από κοινή υπουργική απόφαση, το Υπουργείο Εξωτερικών, θα μεριμνήσει για να αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΗΕ και η UNESCO.

Διονύσιος Σολωμός

Ο Διονύσιος Σολωμός ήταν Έλληνας ποιητής, και είναι αυτός που έχει γράψει το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», οι πρώτες δύο στροφές του οποίου έγιναν ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας και ύστερα της Κύπρου.


Διονύσιος Σολωμός – Πηγή:iellada.gr

Θεωρήθηκε ως το κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής σχολής, και επίσης θεωρείται ο εθνικός ποιητής των Ελλήνων, όχι μόνο γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και γιατί αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση (κρητική λογοτεχνία, Δημοτικό τραγούδι) και ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε το δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία, αλλάζοντας ακόμη περισσότερο τη στάθμη της. Εκτός όμως από τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν, τα σπουδαιότερα έργα του είναι: Ο Κρητικός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ο Πόρφυρας, Η Γυναίκα της Ζάκυθος, Λάμπρος.

Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

24 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης

21 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία